Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Smrť dieťaťa v aute je desivá

Tragédia, ktorá sa odohrala na parkovisku v Trstenej alarmuje aj susedné Česko. Čitatelia nemajú zľutovania s nezodpovednou matkou. Rovnaké prípady sa však dejú aj tam.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smrť dieťaťa v aute je desivá
Zdroj: Policajný zbor SR

Záchranári každoročne s príchodom horúčav varujú, aby rodičia nenechávali svoje deti zamknuté v aute ani na chvíľočku. V lete teplota v uzavretom priestore vozidla rýchlo vystúpi aj na 70 stupňov celzia a dieťa, ale aj pes sa doslova uvaria za živa. Mnoho rodičov je však nepoučiteľných a tak sa stále zas a znova opakujú strašné úmrtia detí uväznených v autosedačkách. Aktuálnu tragédiu zo slovenskej Trstenej si všimlo viacero českých portálov.

Len na chvíľu…

Rodičia majú na svoju neodpustiteľnú nezodpovednosť vždy rovnakú výhovorku – veď to bolo len na chvíľu. Aj tridsaťročná tehotná matka v Trstenej si potrebovala len odskočiť na gynekologické vyšetrenie do nemocnice. Myslela si, že keď 2,5 ročnú Sabinku nechá na ten čas čakať v aute, nič sa nestane.

“Keď sa matka vrátila, Sabinka už bola v bezvedomí. Ihneď vzala dieťa do nemocnice, pretože nejavilo známky života. Jeho telesná teplota bola na hranici 46 stupňov. Záchranári začali okamžite s oživovaním. Bohužiaľ, napriek maximálnemu úsiliu sa dieťa nepodarilo zachrániť,” píše český portál blesk.cz.

Polícia už prípad vyšetruje a matke hrozí väzenie. Čitatelia pod článkom ju nijako nešetria a častujú ju vulgárnymi nadávkami. Mnohí by jej udelili doživotný trest, prípadne rovnaký osud, aký postihol jej nebohé dieťa.

Prípadov je veľa

Len pred pár dňami sa stal podobný prípad v Brne. Našťastie sa však vďaka duchaprítomnosti okoloidúcich neskončil tragicky. Rodičia odstavili auto na parkovisku pred obchodným domom a odišli nakupovať. Po zhruba štvrťhodine si náhodný muž všimol, že v zamknutom aute nechali sedieť asi 2,5-ročné dieťa.

Dievčatko v tej chvíli už bolo zjavne spotené a padala mu hlavička. Vyzeralo to, akoby malo každú chvíľu odpadnúť. Vonku bolo asi 30 stupňov a pálilo slnko.

Muž okamžite zavolal mestských policajtov, ktorí prišli na miesto expresne rýchlo. Zo zverejneného videa je zrejmé, že nestrácali čas a rozbili okno na aute, aby dieťa vyslobodili. Dievčatko už bolo malátne, ale našťastie prežilo.

Následná reakcia rodičov, ktorí sa vrátili po viac ako 20 minútach, bola zarážajúca. Podľa očitých svedkov otca dieťaťa trápilo najviac rozbité okno a vyčítavo sa pýtal policajtov, či mu nemohli najprv zavolať…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM