Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Smrteľné blesky nad Tatrami

Mimoriadne tragická búrka si vyžiadala životy piatich ľudí, ktorí sa minulý týždeň vydali na turistiku do poľských a slovenských Tatier. Takáto tragická bilancia bleskov zaujala aj kanadské médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smrteľné blesky nad Tatrami
3
Galéria
Zdroj: TASR

Šanca, že do vás udrie blesk je asi ako vyhrať lotériu. To však platí, ak túto vzácnu udalosť rozpočítame na štandardnú populáciu. Ak sa už ocitnete v centre búrky na exponovanom vyvýšenom mieste a nebodaj máte pri sebe niečo kovové, pravdepodobnosť tragickej udalosti prudko narastá. Dokazuje to aj mimoriadne tragický štvrtok minulý týždeň v poľských a slovenských Tatrách.

Mrazivá bilancia

“Štyria ľudia, vrátane dvoch detí, zahynuli a viac ako stovka sa zranila počas búrky v poľských Tatrách… piata osoba zomrela v Západných Tatrách na Slovensku,” píše kanadský portál cbc.ca. Všetkým sa stal osudným zásah bleskom. Situácia bola mimoriadne vážna najmä v Poľsku

“Blesk trafil skupinu turistov na poľskom tatranskom vrchu Giewont, keď sa slnečné ráno zmenilo na búrku,” približuje kanadský portál. Turistov do tejto lokality priťahuje 15 metrov vysoký kovový kríž umiestnený na vrcholku hory, ktorý zrejme pritiahol osudný blesk.

Poľskí záchranári dodávajú, že rovnako fatálne zrejme zafungovali aj kovové reťaze lemujúce výstup na Giewont, ktorých sa turisti v búrke pridŕžali, keď sa snažili dostať do bezpečia.

Smrť ešte neskončila

Situácia na poľskom Giewonte bola strašná. Záchranári sa snažili dostať najťažšie zranených turistov helikoptérou do nemocnice v Zakopanom a podľa miestneho guvernéra Piotra Cwika sa zrejme počet obetí tejto tragickej udalosti ešte bude zvyšovať. Mnohí zo stovky zranených sú v kritickom stave, majú popáleniny, či úrazy hlavy. Ak ich priamo netrafil blesk, zasiahli ich padajúce kamene.

Vo štvrtok mali prácu aj slovenskí záchranári. Po zásahu bleskom na vrchole Baníkova museli ísť na pomoc dvojici českých turistov. Muž neskôr svojim zraneniam podľahol. Aby toho v ten deň nebolo málo, na núdzovú linku volal aj slovenský turista, ktorého blesk zasiahol na hrebeni Západných Tatier v oblasti Pachole.

Štvrtková búrka sa podľa svedectiev prihnala mimoriadne rýchlo. Kanadský portál cituje slová jedného poľského turistu, ktorý v osudný deň tiež stúpal na Giewont aj so svojou ženou.

V polovici túry za jasného počasia zrazu začuli hrom a mysleli si, že je to lietadlo. Čoskoro však uvideli aj blesky a oblaky, takže sa radšej otočili a išli naspäť. Čoskoro sa husto rozpršalo a blesky vraj šľahali zo všetkých smerov. Napokon našli úkryt na chate Kondratowa spolu s viacerými ďalšími turistami.

Foto: ilustračné

Smrteľné blesky nad Tatrami
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM