Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Šokujúce detaily o opitom pilotovi

Pol minúty sa snažil zavesiť si kabát na vešiak v kokpite lietadla, ktoré sa práve chystal pilotovať. Miroslav Gronych bol totiž opitý na mol a kanadský súd ho teraz uznal vinným

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Šokujúce detaily o opitom pilotovi
Zdroj: TASR

Neuveriteľný prípad opitého slovenského pilota sa odohral ešte v januári. Miroslav Gronych pracoval pre kanadskú leteckú spoločnosť Sunwing a v ten deň mal ako kapitán bezpečne prepraviť viac ako sto pasažierov z Calgary do Reginy. To sa mu už, našťastie, nepodarilo, pretože totálne spitý zaspal priamo v kokpite a doslova ho museli vyniesť von. Na súdnom pojednávaní vyplávalo na povrch niekoľko šokujúcich detailov jeho absurdného správania. O prípade informuje britský portál The Telegraph.

Fľaša vodky

“Chyžná, ktorá upratovala izbu pilota so slovenským pôvodom v hoteli Delta Airport Hotel, našla prázdnu fľašu vodky s objemom 739 ml,” píše portál. To znamená, že ak bol Gronych večer pred osudným dňom na izbe sám, tak stiahol skoro liter tvrdého alkoholu. Podľa toho, ako vyzeral, je to celkom pravdepodobné.

“Nesúvislo bľabotal, potácal sa a nedokázal kráčať rovno,” opísal prokurátor Gronychovo vystupovanie ráno na letisku, keď prišiel do služby. Všimlo si to niekoľko pracovníkov leteckej spoločnosti a napriek tomu sa ožratý slovenský pilot dostal až do kokpitu.

“Keď Gronych vstúpil na palubu lietadla, druhý pilot len s úžasom sledoval, ako sa snažil zavesiť si kabát na vešiak. Keďže mu to trvalo asi pol minúty a navyše nebol schopný stáť na nohách, druhý pilot usúdil, že Gronych je neschopný nastúpiť do služby,” uviedol prokurátor.

Kolega mu teda povedal, že by mal opustiť lietadlo, s čím opitý Slovák súhlasil. Keď sa však druhý pilot vzdialil, aby informoval riadiace stredisko, odhodlaný Gronych sa prekvapivo vrátil späť do kokpitu, sadol si a s čelom opretým o okno zaspal…

Teraz sa kajá

Pilota spitého pod obraz teda museli z lietadla vyniesť a odovzdať polícii. Na súde svoje správanie oľutoval. “Veľmi sa hanbím… mám veľké výčitky,” vyhlásil Gronych pred sudcom. Ten ho však uznal vinným a ponechal ho vo väzbe až do 3. apríla, keď padne aj verdikt o treste. Prokurátor jeho konanie označil ako “veľký zločin,” keďže mohol ohroziť životy 105 pasažierov, ktorí nič netušiaci sedeli v lietadle.

Slovenský pilot už prišiel o prácu a je otázne, či si ešte niekedy sadne do kokpitu. Aj preto sa britský čitateľ Simon Coulter v komentári pod článkom zamýšľa, či za jeho nezodpovedným správaním nie je niečo viac: “Za tým musí ešte niečo byť. Toto nevyzerá ako bežné pitie tak skoro pred odletom.”

Ostatní čitatelia však s Gronychom nemajú žiadne zľutovanie. “Dobrý bože! Tento chlap by mal ísť za mreže na veľmi dlhú dobu. Zrejme by zabil všetkých na palube… pripadá mi neuveriteľné, že profesionálny pilot by vôbec pomyslel na niečo také,” napísal R. Davies.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM