Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Stále viac dovolenkárov v Česku

České mestá a príroda za riekou Moravou sú čoraz väčším lákadlom pre slovenských turistov. Ich počet v posledných mesiacoch narástol o takmer desať percent.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Stále viac dovolenkárov v Česku
Zdroj: Dnes24.sk

Nie každý má chuť cestovať k chorvátskemu moru desať hodín v diaľničných kolónach, či platiť cez tisíc eur za rodinnú dovolenku v Grécku, či Tunisku. Mnoho Slovákov sa preto v lete vyberie do Česka, kam ich stále ťahá nulová jazyková bariéra, malá vzdialenosť a veľa zaujímavých miest, kde je možné stráviť aktívnu dovolenku. Český portál idnes.cz priniesol analýzu, koľko Slovákov navštívilo české turistické miesta v druhom štvrťroku 2018.

Zlatá Praha

Slovensko má Vysoké Tatry a Česko stovežatú Prahu – vždy to boli najlákavejšie symboly každej krajiny a zároveň národná pýcha. Podľa údajov Českého štatistického úradu, ktoré cituje idnes.cz, zavítalo do českého hlavného mesta od začiatku tohto roka 3,6 milióna turistov. Až 85 percent z nich tvorili turisti a mnoho z nich bolo zo Slovenska.

Zástupy turistov v pražských uliciach v centre mesta sú niekedy veľmi únavné a mnoho domácich rezidentov sa už začína na nich sťažovať. Na rozdiel od Bratislavy sa však v meste zdržia dlhšie ako len jeden deň, prenocujú a minú tak počas svojho pobytu v Prahe viac peňazí.

Idnes.cz uvádza, že do Prahy prišlo len od apríla do júna najviac Nemcov, ďalej Rusov a Britov. Z hľadiska celkového turistického ruchu v Česku tiež kraľujú na prvom mieste Nemci, ktorých prišlo do krajiny v druhom štvrťroku 2018 viac ako pol milióna. Na druhom mieste sú Slováci (194-tisíc), čo je o takmer desať percent viac ako pred rokom.

Opačné garde

Pre turistov je aktraktívne aj Slovensko, aj keď v porovnaní s Českom stále zaostáva. Zatiaľ čo v českých hoteloch a penziónoch sa len od apríla do júna ubytovalo 5,5 milióna turistov, na Slovensku dovolenkovalo za uplynulý rok len o niečo viac ako 4,6 milióna návštevníkov. Vyplýva to z informácií slovenského ministerstva dopravy.

Väčšinu hostí tvorili samotní Slováci, čo predstavuje takmer tri milióny turistov. Je zaujímavé, že toto číslo stále rastie a v porovnaní s predchádzajúcim rokom je vyššie o 15 percent. Predsa len platí, že doma je len doma.

Zahraničných turistov prišlo na Slovensko za prvých jedenásť mesiacov uplynulého roka takmer dva milióny, čo je tiež slušný nárast takmer o pätinu. Najviac ich bolo práve z Česka, ďalej zo Španielska, Švajčiarska, Veľkej Británie, USA, Číny a Izraela. Je zaujímavé, že záujem o Slovensko najviac narástol práve v prípade posledných dvoch exotických krajín.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM