Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Štátna pomoc pre Jaguar Land Rover je v poriadku

Vláda v Bratislave si môže vydýchnuť - milióny eur, ktoré poskytla britskej automobilke na výstavbu nového závodu v Nitre, nie sú v rozpore s európskymi pravidlami štátnej pomoci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Štátna pomoc pre Jaguar Land Rover je v poriadku
Zdroj: TASR

Európska únia podporuje férovú hospodársku súťaž na spoločnom trhu. Preto jednotlivé členské štáty nemôžu len tak dotovať domáce firmy, aby boli na domácom či zahraničnom trhu konkurencieschop­nejšie. Rovnako tak si nesmú “kupovať” zahraničných investorov, aby uprednostnili ich krajinu pred európskou konkurenciou. Práve v tomto svetle Európska komisia preverovala slovenskú štátnu pomoc pre britskú automobilku Jaguar Land Rover, ktorá sa rozhodla usadiť v Nitre. O pozitívnom výsledku informuje aj prestížny portál Financial Times.

Veľké peniaze

“Brusel schválil slovenskú štátnu investíciu vo výške 125 miliónov eur pre nový závod Jaguar Land Rover v Nitre. Skonštatoval, že to bolo v súlade s európskymi pravidlami štátnej pomoci,” píše Financial Times.

Pre Slovensko je to rozhodne veľmi dobrá správa. Veď automobilka má priniesť tritisíc nových pracovných miest a investícia má hodnotu 1,4 miliardy eur. Plánovaná produkcia má predstavovať 150-tisíc automobilov ročne.

Bolo to nutné

Financial Times uvádza, že Brusel na základe dôkladnej analýzy skonštatoval, že slovenská štátna pomoc bola nevyhnutná, aby sa britská automobilka nerozhodla namiesto Slovenska pre Mexiko.

Pôvodne sa totiž o investíciu uchádzalo aj Poľsko. Ak by sa potvrdilo, že Jaguar Land Rover sa rozhodoval medzi dvoma európskymi krajinami a napokon šiel tam, kde mu vláda ponúkla väčšiu štátnu pomoc, bol by to problém.

“Taktiež sme usúdili, že investícia prispeje k vytvoreniu nových pracovných miest a ekonomickému rozvoju znevýhodneného regiónu bez neprimeraného narušenia konkurenčného prostredia,” cituje portál slová eurokomisárky Margrethe Vestager.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM