Práca Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Takmer pätina medikov chce po škole odísť

Mnoho študentov medicíny neplánuje po získaní diplomu zostať v domovskej krajine a pracovať ako lekári. Láka ich cudzina najmä kvôli vyšším platom, ale aj lepším pracovným podmienkam.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takmer pätina medikov chce po škole odísť
Zdroj: TASR

Kto nás bude liečiť? Túto otázku si kladie čoraz viac laikov, ale aj profesionálov, ktorí za zdravotníctvom zaoberajú. Už dnes je na Slovensku akútny nedostatok niektorých lekárskych špecializácií, aj keď podľa prieskumu HealtCare Institute by sa to mohlo pomaly zlepšovať. Zo zistených dát vyplýva, že za posledné dva roky sa znížil počet medikov v Česku a na Slovensku, ktorí chcú po škole odísť do zahraničia, o takmer desatinu.

Vonku je lepšie

Český portál idnes.cz zverejnil štúdiu HealthCare Institute, ktorá mapovala názory 1314 medikov posledných ročníkov lekárskych fakúlt v Česku a 319 medikov na Slovensku. Aj keď českých študentov bolo v prieskume podstatne viac, nie je dôvod predpokladať, že ich odpovede sú optimistickejšie ako priemer. Skôr naopak.

“Zatiaľ čo pred dvoma rokmi plánoval pracovať v zahraničí takmer každý štvrtý medik, v roku 2018 to bola už len pätina z nich (19 %),” píše portál idnes.cz. Aj keď je to mierny pokles, výsledný odliv vyštudovaných lekárov je stále alarmujúci.

Najviac ich láka Nemecko, kam by odišla takmer štvrtina z nich. Zaujímavé však je, že nemecké nemocnice už nie sú také atraktívne ako pred štyrmi rokmi, kedy to bola vysnívaná destinácia pre viac ako polovicu českých a slovenských medikov ochotných odísť pracovať do zahraničia.

“Narástol záujem o Rakúsko, ktoré si vybralo 15% opýtaných a 12% z nich plánuje pracovať vo Švajčiarsku,” dodáva portál.

Nejde len o peniaze

Ako dôvod odchodu študenti najčastejšie uvádzali platové podmienky, ale rozhodne to nie je jediné lákadlo. “Motivovalo ich aj získavanie skúseností zo zahraničia, lepšie životné podmienky, kvalitnejšia príprava v špecializovaných zariadeniach a vyššia miera dozoru nad prácou lekára,” uvádza idnes.cz.

Portál pripája aj reakciu ministra zdravotníctva ČR Adama Vojtěcha, podľa ktorého by pomohol nový prístup jeho rezortu: “Kladieme dôraz na kontinuálny rast platov, tento rok si mladí lekári polepšili o 2500 korún mesačne. Znižujeme administratívu, umožnili sme postgraduálne štúdium v okresných nemocniciach a dotujeme rezidenčné miesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM