Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Takto ruinujeme belgických kamionistov

Belgická polícia urobila veľkú raziu v sídlach miestnych autodopravcov, ktorí zneužívali slovenské pobočky na získanie super lacných kamionistov. Hrozia im tresty za sociálny dumping.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takto ruinujeme belgických kamionistov
Zdroj: TASR

To že je Slovensko rajom špekulatívnych zahraničných autodopravcov, ktorí si na jeho území zakladajú často len fiktívne firmy, aby cez ne mohli zamestnať kamionistov za smiešny plat a vyslať ich na cesty po celej Európe, je známa vec. Belgičania sa však odmietli na problém len prizerať a spustili policajné vyšetrovanie. V tomto prípade totiž ide o obchádzanie zákonov a neplatenie sociálnych odvodov. V kauze je namočený aj bývalý viceprezident belgickej únie autodopravcov Febetra.

Domové prehliadky

Belgický portál rtl.be informuje, že polícia aktuálne uskutočnila jedenásť domových prehliadok v súvislosti s “masívnym vyšetrovaním možného sociálneho dumpingu medzi autodopravcami.” Policajné vyšetrovanie sa začalo už v roku 2016 a mohlo by dostať pred súd aj bývalého viceprezidenta belgickej únie autodopravcov Febetra, ktorý je momentálne vládnym predstaviteľom.

“Tento muž sa najprv skontaktoval s jednou slovenskou firmou. Následne začal radiť belgickým autodopravcom, aby postupovali cez slovenské pobočky a využívali tak pracovné podmienky tejto východoeurópskej krajiny,” píše rtl.be.

Ide o čisto špekulatívny biznis, pretože belgické špedičné firmy nemajú na Slovensku žiadne aktivity, ani skutočné priestory a využívajú len založené schránkové firmy, aby ušetrili na zamestnancoch. Domáci kamionisti potom zúria, že im zamestnávatelia už nechcú dávať primeranú mzdu.

Plat 500 eur mesačne

Portál popisuje, ako prax fungovala: “Šoféri dostávali len minimálnu belgickú mzdu a firmy sa mohli vyhnúť plateniu sociálnych odvodov.” V minulosti sa už prevalilo, že jeden šofér dostával plat zhruba 500 eur a musel prespávať celé týždne v kamióne. Podobné správy prichádzajú aj z Francúzska.

“Polícia už minulý týždeň zadržala aj niekoľko kamiónov… akciu vedie federálna polícia a sociálna inšpekcia. Domové prehliadky sa uskutočnili v mestách Kortenberg, Malle, Turnhout a Zoersel,” dodáva rtl.be.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM