Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tatranský Pyšný štít ako jeden z najnebezpečnejších na svete

Je to nepochybne dobrá reklama pre vysokohorský turizmus vo Vysokých Tatrách. Britský portál Daily Mail zverejnil dychberúce video z výstupu na Pyšný štít v nádhernom zimnom počasí

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tatranský Pyšný štít ako jeden z najnebezpečnejších na svete
Zdroj: TASR

Pyšný štít je nepochybne jedným z tatranských klenotov. Týči sa nad Malou Studenou dolinou. Dostať sa až na jeho vrchol je dosť náročné, čo dokazuje aj fakt, že prípadní záujemci o tento zážitok musia mať so sebou horského vodcu. Bezpečné zdolanie Pyšného štítu si vyžaduje znalosti a kondíciu zdatných vysokohorských turistov. Tieto vlastnosti rozhodne nechýbali Arkadiuszovi Ceremugovi z Poľska, ktorý si svoj výstup zachytil na kameru. Výsledné video zverejnil aj britský portál Daily Mail.

Nebezpečný zážitok

Britský portál označuje už v titulku svojho článku Pyšný štít ako “jednu z najnebezpeč­nejších hôr sveta.” Podstúpiť tento adrenalín však rozhodne stojí za to. Aj z priloženého videa poľského turistu je zrejmé, že odmenou sú nádherné výhľady na okolité tatranské vrchy – či už je to susedný Lomnický štít, alebo celá Malá Studená dolina a Spišské plesá.

“Arkadiusz Ceremuga (33) z Poľska nakrúcal svoj vlastný výkon, keď liezol na nebezpečný a extrémny Pyšný štít na Slovensku, kam sa odváži len málo turistov,” píše Daily Mail. Video vzniklo ešte v marci, čo dokazuje aj zasnežený terén. Poliak mal kameru pripevnenú priamo na tele.

Skúsený horolezec na záberoch vopred kontroluje každý svoj krok, aby si bol istý, že sa nezrúti dole. “Pohľad pod pánom Ceremugom vyzerá závratne a každý chybný pohyb by mohol byť fatálny,” popisuje výstup Daily Mail.

Nepozná strach

Portál dodáva, že poľský horolezec liezol s pomocou “priateľa,” s ktorým bol spojený lanom a navzájom sa istili. Uznanlivo komentuje aj fakt, že výstup sa uskutočnil v ťažkých zimných podmienkach, ktoré ho robili ešte náročnejším.

Výkon Ceremugu je o to pôsobivejší, že tomuto športu sa venuje len dva roky. Vysokohorské lezenie vraj vníma ako ideálny relax. “Keď som sa dostal až na vrchol, cítil som sa veľmi uvoľnený a pokojný… nikdy necítim strach, pre mňa sú toto normálne veci,” uzatvára poľský horolezec.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM