Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tesla mieri k slovenským zákazníkom

Americký výrobca elektroautomobilov patrí rozhodne k lukratívnejším a drahším značkám. Možno aj to je dôvod, prečo sa doteraz vyhýbal trhom vo východnej Európe. Teraz sa to mení.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tesla mieri k slovenským zákazníkom
8
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Mať auto na elektrický pohon už nie je žiadny výstrelok, ale jednoznačný trend, ktorý bude hrať v segmente automobilov prvé husle. Tlak na zelenú ekonomiku a bezuhlíkovú dopravu šetrnú k životnému prostrediu motivuje výrobcov áut, aby postupne utlmovali výrobu klasických spaľovacích motorov a prechádzali na elektromobily. Významným hráčom v tejto sfére je aj americká Tesla.

Návrat domov

“Výrobca elektromobilov Tesla vstúpi na slovenský, chorvátsky a srbský trh do konca roku 2020,” píše portál emerging-europe.com. Takúto správu priniesli ako novinku viaceré svetové portály a odvolávali sa pritom na status zakladateľa Tesly Elona Muska na Twitteri. Zdôveril sa, že je zároveň veľmi rád, že sa jeho autá vrátia do krajín, kde majú korene.

Elon Musk tým narážal na skutočnosť, že slávny vynálezca Nikola Tesla mal srbských rodičov a narodil sa v dedine Smiljan pri meste Gospič v dnešnom Chorvátsku. “Tesla predáva svoje modely v Česku už od mája. Nové servisné centrá otvorila už v Prahe a Varšave,” uvádza portál.

Dodáva, že záujemcovia o kúpu tohto amerického vozidla sú na tom lepšie v okolitých krajinách. Objednať si ich už od augusta môžu aj v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku i Slovinsku. Slovenskí motoristi zatiaľ takúto možnosť nemajú. Záujemovia o elektromobily si však na Slovensku môžu vybrať z iných a podstatne lacnejších modelov, napríklad Hyundai IONIQ Electric, Nissan LEAF TEKNA, Renault ZOE, alebo VW e-Golf.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Drahý špás

Voziť sa na Tesle je pre mnohých motoristov najmä v krajinách strednej a východnej Európy finančne nedostupná záležitosť. Cena základného Modelu 3 sa môže pohybovať okolo 50-tisíc eur a to je len začiatok. Aj preto je táto značka obľúbená najmä v bohatých krajinách s výraznou ekonomickou silou. Napríklad v Nórsku je Tesla najpredávanejším autom vôbec.

Americkej automobilke sa však po finančnej stránke zatiaľ veľmi nedarí. Hoci už dávnejšie plánovala zisk, za druhý kvartál tohto roku opäť vykázala stratu vo výške 408 miliónov dolárov. Je to podstatne viac, ako sa na trhu očakávalo. Ako dôvod sa najčastejšie udávajú vysoké náklady.

Foto: ilustračné

Tesla
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM