Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tieto múzeá sú naozaj svetové!

Nie sú to len hory, malebné mestečká a hrady, ktoré lákajú na Slovensko zahraničných turistov. Cudzinci oceňujú aj naozaj skvostné múzeá a galérie, ktoré dosahujú svetovú úroveň.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tieto múzeá sú naozaj svetové!
10
Galéria
Zdroj: TASR

Ak ste ešte nenavštívili múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach, galériu moderného umenia Danubianu pri Bratislave, alebo Múzeum SNP v Banskej Bystrici, rozhodne by ste to mali napraviť. To sú totiž tri najkrajšie klenoty, ktoré slovenské múzeá a galérie ponúkajú. Aspoň tak to vyplýva z hodnotenia cestovateľského portálu Tripedia, ktorý zostavil rebríček desiatich najkrajších múzeí Slovenska.

Moderné umenie boduje

Vypchaté zvieratá, archeologické vykopávky, či zbierky ľudového umenia zjavne neočarili hodnotiteľov Tripedie. Hoci sa v desiatke najkrajších múzeí objavujú aj ustanovizne s takýmito zbierkami, na popredných miestach rozhodne boduje moderné výtvarné umenie a moderné dejiny. Slovensko sa síce profiluje ako tradičná krajina, ale má aj svoju modernú tvár, ktorú cudzinci chcú vidieť.

Na prvom mieste skončilo múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. “Kráľ pop-artu Andy Warhol raz povedal, že pochádza odnikiaľ a je to svojim spôsobom pravda,” píše Tripedia v popise k víťaznému múzeu. Pripomína, že v Medzilaborciach sa nachádza druhá najväčšia zbierka diel tohto svetového umelca. “Nájdete tam 160 Warholových originálov a iné predmety spojené s jeho životom a rodinou.”

Na druhom mieste skončilo úžasné múzeum moderného umenia Danubiana pri Bratislave. “Môžete tu obdivovať krásne obrazy a sochy, prejsť sa v priľahlej záhrade, alebo si vychutnať pozoruhodný výhľad zo strešnej terasy,” píše portál. Trefne dodáva, že toto miesto si určite užijú aj ľudia, ktorí nepatria medzi milovníkov moderného výtvarného umenia.

História aj deti

Na tretie miesto portál zaradil pýchu slovenských dejín i architektúry – Múzeum SNP v Banskej Bystrici. “Je umiestnené v krásnej budove sovietskeho štýlu z roku 1969 a predstavuje politické, vojenské a sociálne udalosti v slovenskej histórii v rokoch 1918 – 1948… ak máte radi dejiny, určite si tu prídete na svoje.”

Na históriu láka aj Múzeum mesta Bratislavy, ktoré skončilo na štvrtom mieste. Hneď za ním Tripedia ospevuje Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva ako jedno z “najatraktívnej­ších na Slovensku.” Oceňuje najmä jeho moderné interaktívne prvky, kde návštevník zapája nielen oči, ale aj sluch a uši. “V niektorých miestnostiach sa tak naozaj cítite, akoby ste boli v lese,” píše portál.

Ďalej sa v rebríčku umiestnila pozoruhodná bratislavská galéria Nedbalka, skanzen v Zuberci, ale aj Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana, petržalské bunkre a múzeum mincí v Kremnici. Rozhodne dosť vynikajúcich tipov, aby si vybral aj slovenský návštevník.

Foto: ilustračné

Medzilaborce - Andy Warhol
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM