Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tragická zrážka vlaku s autom

Mladý muž sediaci za volantom auta neprežil zrážku s osobným vlakom RegioJet. Udalosť sa stala na smutne známej trase Bratislava - Komárno, kde sa podobné zrážky dejú opakovane.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tragická zrážka vlaku s autom
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Je to nepochopiteľná tragédia, ktorá sa pravidelne opakuje zas a znova. Niektorí ľudia sú skrátka nepoučiteľní a preceňujú svoje schopnosti. Ak to však urobíte na železničnom priecestí pred rútiacim sa vlakom, zaplatiť môžete vlastným životom. To sa stalo aj v pondelok večer zhruba o 20:30, keď na železničnom priecestí pri dedine Zemianska Olča na južnom Slovensku nedal prednosť blížiacemu sa vlaku vodič osobného auta. O téme píše český portál Blesk.

Kam sa pozeral?

Bola to strašná rana, ktorej rušňovodič už nedokázal zabrániť. Lokomotíva tlačila auto pred sebou ešte niekoľko metrov. “Vlaková súprava sa po zrážke vykoľajila a vozidlo úplne zdomolovala. Dvadsaťosem ročný vodič auta utrpel ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol,” píše Blesk.

Našťastie, rušnovodič sa stihol skryť do bezpečia a bez zranení vyviazol aj zvyšný personál vlaku spolu s cestujúcimi. Nepochybne to však pre nich musel byť šok a zároveň nemalá komplikácia. RegioJet musel na trasu nasadiť náhradnú autobusovú dopravu, ktorá ich doviezla do cieľovej stanice.

Trasa smrti

Železničné spojenie Bratislava – Komárno je z hľadiska podobných nehôd smutne známe. “Na tejto trase sa už v minulosti niekoľkokrát vlaky zrazili s autami. RegioJet uviedol, že tri nehody boli natoľko vážne, že následne bolo nutné na niekoľko mesiacov odstaviť poškodené súpravy z prevádzky a jednu z nich museli definitívne odpísať,” dodáva český Blesk.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) si tento problém uvedomujú a už začali s modernizáciou železničných priecestí na juhu Slovenska. Na celej sto-kilometrovej trati sa železničné koľaje križujú s cestou až 52-krát.

Je však otázne, do akej miery pomôže modernizácia znížiť tamojšiu nehodovosť. Sám šéf železničiarov totiž priznáva, že väčšina nehôd sa minulý rok stala na chránených priecestiach. Nárast nehodovosti vo všeobecnosti je pritom naozaj znepokojujúci – kým v roku 2016 to bolo len 38 zrážok, v minulom roku toto číslo narástlo na 50 kolízií, ktoré si vyžiadali šesť ľudských obetí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM