Futbal Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Trest pre futbalový Slovan za rasizmus

Európska futbalová únia UEFA nemá žiadne pochopenie pre rasistické prejavy počas zápasov. Každý klub musí niesť zodpovednosť za svojich fanúšikov a tak bude Slovan platiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Trest pre futbalový Slovan za rasizmus
28
Galéria
Zdroj: TASR

Futbalisti Slovana Bratislava budú 24. októbra hrať druhý domáci zápas v K-skupine Európskej ligy proti Wolverhamptonu Wanderers bez divákov. Okrem toho musí Slovan zaplatiť aj pokutu viac ako 90-tisíc eur za ďalšie priestupky nespratných divákov. Klub dlhodobo apeluje na svojich fanúšikov, aby sa počas zápasov zdržali provokácií, ale zatiaľ márne.

Nadávky gréckym hráčom i fanúšikom

Prejavy rasizmu považuje UEFA za najvážnejšie delikty a v takýchto prípadoch nepozná zľutovanie. Preto aktuálne odvolacia komisia UEFA zamietla odvolanie Slovana voči tvrdému trestu za správanie sa fanúšikov počas augustového zápasu s gréckym PAOK.

Sám klub na svojej stránke uviedol, čo presne im futbalová únia vyčíta. Problémom boli opakované pokriky niektorých slovanistických fanúšikov “cigánske k..y,” ktoré adresovali gréckym hráčom a divákom. UEFA sa uzniesla, že takéto prejavy sú xenofóbne a diskriminujúce voči Rómom.

Vzápätí tak prišiel trest: “UEFA nariadila Slovanu Bratislava odohrať zápas Európskej ligy proti Wolverhamptonu na prázdnom štadióne ako trest za rasizmus fanúšikov,” uvádza portál sports.yahoo.com.

Aspoň pre deti

Slovan už uviedol, že výsledný verdikt je nemenný a musí sa mu podrobiť. Využije však aspoň možnosť, aby za týchto okolností zaplnili tribúny deti do 14 rokov, čo UEFA umožňuje. Futbalistom by tak mali prísť fandiť deti zo základných škôl a futbalových klubov z celého Slovenska, čo je sympatické riešenie.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Slovan sa k svojmu potrestaniu stavia zodpovedne. Na svojej stránke uvádza, že sa dobrovoľne prihlásil do súťaží pod hlavičkou UEFA a preto musí rešpektovať aj stanovené pravidlá. “Trest prijímame ako fakt a ani klubu, fanúšikom, či atmosfére v mužstve by nepomohli komentáre o tom, či je trest adekvátny alebo nie,” uvádza Slovan. Opakovanie tiež vyzýva fanúšikov, aby pravidlá UEFA rešpektovali a ak s tým majú problém, aby radšej na zápasy nechodili.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Slovan Bratislava – Besiktas Istanbul 4:2 (1:2)
28
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM