Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tri milióny eur pre hornú Nitru

Koniec baníctva v okolí Prievidze sa blíži. Miestnych ľudí čakajú nové perspektívy a pracovné príležitosti, ktorých vznik má podporiť aj špeciálny akčný plán za milióny eur.

Zdroj: Dnes24.sk

Baníctvo na hornej Nitre bolo dlhodobo nedotknuteľné, napriek tomu, že ťažbu uhlia štát celé roky dotoval desiatkami miliónov eur ročne. Na túto sumu sa skladali všetci koncoví odberatelia elektriny. Nezanedbateľné boli aj ekologické škody, keďže výroba elektriny z hnedého uhlia produkovala zvýšené emisie škodlivého popola a síry, ktoré museli miestni obyvatelia dýchať. Nehovoriac o viacerých rozsiahlych skládkach popola a odkaliskách v regióne. Horná Nitra má teraz vstúpiť do novej éry bez uhlia.

Veľké plány – veľké peniaze

“Slovenská vláda schválila plán investovať do Hornej Nitry tri milióny eur, aby tento región presmerovala na inú cestu ako je ťažba a spaľovanie uhlia,” píše portál khl.com. Peniaze sa majú uvoľniť v rámci Akčného plánu transformácie hornej Nitry, ktorý vypracoval úrad podpredsedu vlády Richarda Rašiho.

“Milióny eur majú pomôcť miestnym obyvateľom a podnikom zvládnuť prechod na nové aktivity po tom, ako sa ukončí ťažba uhlia. Akčný plán počíta so zlepšením infraštruktúry, preškolením pracovníkov, ako aj s podporou podnikateľských aktivít a turizmu,” uvádza khl.com.

Portál pripája aj pozitívne hodnotenie plánu environmentálnou a ľudskoprávnou organizáciou Bankwatch Network. Podľa jej predstaviteľov ide o “skutočné víťazstvo pre miestne komunity na hornej Nitre… pretože povýšil verejný záujem na ochrane prírody nad súkromné výhody plynúce z ťažby uhlia, čo je zásadný prelom.”

Dlhá cesta

Portál pripomína, že ukončenie ťažby uhlia je logické, keďže slovenská vláda sa prihlásila k európskemu záväzku prejsť na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku do roku 2050. Vláda v Bratislave už odsúhlasila ukončenie dotovania ťažby uhlia do roku 2023. Banícke aktivity majú nahradiť nové, ekologické a perspektívnejšie zámery, ktoré sú zhrnuté v zhruba 200 projektoch na tranformáciu hornej Nitry.

Najprv však bude nutné zapečatiť banícke štôlne, čo bude finančne veľmi náročné. Ak do finálneho účtu zahrnieme aj sociálne zabezpečenie baníkov, blížime sa k sume 110 miliónov eur. Prevažnú časť peňazí poskytne EÚ, štátny rozpočet a Európska investičná banka. Veľké zmeny zásadne zmenia život v regióne, kde má svoj domov približne 180-tisíc ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM