Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Trnavská automobilka zachytí svetový trend

Dnešný svet praje elektromobilite a každý, kto chce v oblasti automobilového priemyslu prežiť, sa musí prispôsobiť. PSA Peugeot v Trnave to dobre vie a oznamuje veľké plány týmto smerom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Trnavská automobilka zachytí svetový trend
15
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská ekonomika je doslova ťahaná výrobou áut, ktorá tvorí viac ako desatinu celého národného HDP a takmer polovicu celkovej priemyselnej produkcie. Pre krajinu je preto životne dôležité nezmeškať vlak dôležitej zmeny, ktorá tento segment uchvátila. Výroba a predaj áut s klasickým spaľovacím motorom je nemilosrdne na ústupe a budúcnosť patrí elektromobilom. Na tento trend pomaly naskakuje aj Slovensko.

Peugeot je elektro

“Francúzska automobilka PSA Peugeot bude montovať batérie do svojich hybridných a elektrických áut v Trnave a neskôr v španielskom závode vo Vigo,” píše agentúra Reuters. Pre slovenský závod je to významná novinka, ktorá posilňuje jeho význam pre celú automobilovú skupinu do budúcnosti.

Agentúra informuje, že Peugeot sa rozhodol pre tento krok v súlade s nárastom predaja elektrických áut. Francúzska značka spúšťa výrobu elektrického Peugeot 208 práve v Trnave a podľa dostupných informácií sa budú týmto smerom uberať aj ďalšie automobilky na Slovensku – Kia a Jaguar-Land Rover.

Reuters približuje na konkrétnych číslach, že doba spaľovacích motorov sa pomaly chýli k záveru: “Peugeot predpokladá pokles výroby motorov v Tremery na 1,7 milióna tento rok, pričom ešte minulý rok to bolo 1,8 milióna kusov.” Naopak, narastá záujem o elektrické a hybridné autá a špecificky o automatické prevodovky.

Podpora vlády

Slovensko zatiaľ vo výrobe i využívaní elektromobilov značne zaostáva za okolitými krajinami. Vláda sa to snaží dohnať aj formou dotácií pre bežných motoristov. Pred tromi rokmi vyčlenila päť miliónov eur na podporu nákupu elektroáut a táto dotačná schéma by sa mala opäť zopakovať.

Cieľ je jasný – do roku 2030 by po slovenských cestách malo jazdiť 35 tisíc elektromobilov. Stále je to však nič v porovnaní s Poľskom, ktoré má métu až jeden milión áut s batériovým pohonom. Slovensko má dnes čo doháňať aj v rámci vlastných cieľov. Po cestách tu jazdia necelé dve tisícky elektrických a hybridných vozidiel. Zlepšiť by to mohla lepšia dostupnosť nabíjacích staníc, ktorých počet by sa mal zvýšiť z dnešných zhruba 200 na 1500 v horizonte desiatich rokov.

Foto: ilustračné

FOTO: Nový Peugeot 208 vyrábaný v závode PSA Groupe Slovakia v Trnave
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM