Futbal Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: UEFA sa s rasizmom v Trnave nemazná

Futbalový klub Spartak Trnava tvrdo doplatil na rasistický text pozápasového chorálu. Disciplinárna komisia UEFA mu udelila mastnú pokutu a povinnosť hrať bez divákov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: UEFA sa s rasizmom v Trnave nemazná
Zdroj: TASR

Prísny trest pre Bílych Andelov zaujal aj najčítanejšie noviny na Blízkom východe Gulf News. Prejavy nevraživosti voči iným národom a rasám sú momentálne v Európe na vzostupe a faktom je, že v prostredí futbalových “ultras” mali vždy živnú pôdu. O to viac sa futbalová UEFA snaží proti takémuto neznášanlivému xenofóbnemu správaniu bojovať. Aktuálne na niekoľko svojich radikálnych fanúšikov, ktorí sa nevedia spratať do kože, doplatil aj trnavský Spartak Trnava.

Pokuta a prázdny štadión

“Disciplinárna komisia UEFA potrestala slovenský klub pokutou 60-tisíc eur za rasistické správanie jeho fanúšikov počas zápasu s Anderlechtom minulý mesiac,” píše Gulf News. Súčasťou trestu je aj povinnosť, aby trnavský štadión Antona Malatinského zostal pre divákov zatvorený počas zápasu s chorvátskym Dinamo Zagreb 25. októbra.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Tam sa však zlé správy pre Bílych Andelov nekončia. “UEFA pokutovala Spartak aj ďalšou pokutou 22-tisíc eur za bezpečnostné opatrenia na štadióne a nevhodné správanie, pri ktorom dostalo žltú kartu päť hráčov,” dodáva Gulf News. V prípade slabých bezpečnostných opatrení išlo o nepriechodné schody medzi sektormi.

Je to škoda

Za urážlivý chorál “Rozkopal som slovanistu” už Spartak v tej istej súťaži raz pykal a to pred dvoma rokmi vo Viedni. Radikálni fanúšikovia sa však zjavne nepoučili. Trnavský futbalový klub na svojej stránke uviedol, že ho vzniknutá situácia mrzí. “Je len na škodu veci, že skutočne len kvôli pár jednotlivcom, ktorí spustili tento chorál, príde o ďalší futbalový zážitok niekoľko ďalších tisíc fanúšikov.”

Spartak Trnava tiež avizoval, že sa chce voči vyrubeným sankciám brániť. Je odhodlaný využiť všetky možné prostriedky, aby dosiahol zrušenie, alebo aspoň zmiernenie trestu. Aj preto odporučil fanúšikom, ktorí si už kúpili lístky na zápas s Dinamom Zagreb, aby si ich nechali a peniaze im vrátia až v okamihu, ak klub so svojim odvolaním neuspeje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM