Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ušla z Bratislavy do Kanady

Svoj nový domov si vybrala na základe fotiek a informácií zo sociálnych sietí. Teraz si v kanadskom prístavnom meste Saint John hľadá prácu a nových priateľov. Miestni jej v tom veľmi pomáhajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Ušla z Bratislavy do Kanady
Zdroj: Dnes24.sk

Kanada je označovaná za krajinu, ktorá má jeden z najlepších imigračných systémov na svete. Tento rok vláda plánuje prijať 310-tisíc cudzincov a urobiť z nich nových kanadských občanov. Postupne sa má tento počet navýšiť na 340-tisíc imigrantov ročne. Rozľahlá severoamerická krajina si však starostlivo vyberá, koho na svoje územie pozve. Z väčšej časti ide o kvalifikovaných ľudí, ktorí pomôžu kanadskej ekonomike s nedostatkom pracovnej sily. Jednou z nich sa stala aj Slovenka Denisa Prdová. O téme píše kanadský portál Huddle.

Krásy prístavného mesta

“Videla som nádherné fotky a posty na sociálnej sieti o tom, aké je mesto Saint John krásne a ako sa sem ľudia sťahujú. Preto som sa aj ja rozhodla presťahovať sa sem,” cituje portál Huddle mladú slovenskú imigrantku Denisu. Pred tým žila viac ako 15 rokov v Bratislave a túžila po menšom a pokojnejšom mieste.

Kanada je prisťahovalcom stále otvorená a Denisa tu našla všetko, po čom túžila: “Vždy som chcela žiť pri oceáne a potom som objavila prístavné mesto Saint John. Fascinujú ma výletné zaoceánske lode. Vždy keď nejaká prichádza, idem sa tam pozrieť, takže pozorne sledujem časový harmonogram ich príchodov. Toto mesto mi vážne vyhovuje, veľmi sa mi tu páči,” cituje Huddle Denisine slová.

Vrúcne prijatie

Získať potrebné papiere a absolvovať celý imigračný proces trvalo dva roky. Keď Slovenka konečne prišla do svojej novej domoviny, dočkala sa veľmi ústretového prijatia. V Saint John funguje miestna komunita, ktorá organizuje zoznamovacie stretnutia pre nových prisťahovalcov.

Na jednom takom stretnutí vystúpila ako nováčik aj Denisa, ktorá z hľadiska svojich profesionálnych skúseností má čo ponúknuť. Doma na Slovensku pracovala dlhé roky v oblasti projektového manažmentu pre spoločnosť IBM. Práve jej pracovné skúsenosti jej otvorili cestu do Kanady. “Certifikovaná projektová manažérka (Denisa) popísala svoju doterajšiu kariéru, ako aj náklonnosť k novej kanadskej domovine pred plnou sálou,” píše portál.

Na stretnutie prišli ľudia z miestnej komunity, ktorí chcú imigrantom ako je Denisa pomôcť nájsť si novú prácu, priateľov a zapadnúť do života v Saint John. Pri takomto ústretovom prístupe sa im to isto rýchlo podarí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM