Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Už nie sme ostrovom pokoja a morálky

Donedávna sa zdalo, že zneužívanie detí katolíckymi kňazmi je predovšetkým témou pre iné krajiny ako napríklad Írsko. Falošný obraz Slovenska ako “ostrova čistoty” sa však rozbil.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Už nie sme ostrovom pokoja a morálky
Zdroj: Pixabay.com

Koľko sexuálne zneužitých detí katolíckymi kňazmi je veľa alebo málo? Takúto absurdnú otázku si možno položiť pri čítaní aktuálnych správ o týchto odsúdeniahodntých zločinoch. Slovensko sa totiž doteraz prezentovalo ako krajina, ktorej sa pedofilné škandály z prostredia cirkvi vyhýbajú. Tento mylný dojem mohol vznikať pri pohľade na množstvo nahlásených prípadov zneužívaných detí v Írsku, Austrálii, či USA. Lenže samotná katolícka cirkev priznala, že má vo svojich radoch nemálo hriešnikov.

Nie sme výnimka

Pokrivené vnímanie Slovenska z hľadiska sexuálnych škandálov si všíma aj portál newsmavens.com. “Na Slovensku nebolo žiadne #meetoo hnutie (ženy, ktoré verejne prehovorili o sexuálnom obťažovaní) a takmer žiadne sexuálne škandály katolíckej cirkvi. Na základe toho by cudzinci mohli túto krajinu vnímať ako ostrov pokoja a morálky,” píše portál.

V zápätí však dodáva, že až také ružové to so Slovenskom nebude. “Jedna žena narušila túto dokonalú fasádu.” Newsmavens hovorí o neznámej žene, ktorá sa aktuálne rozhodla prehovoriť o tom, ako ju gréckokatolícky biskup v detstve obchytkával a ukájal sa nad ňou.

“Všetko nahlásila na polícii a svoj príbeh vyrozprávala verejnoprávnej televízii. Novinár však pôvodne nechcel reportáž publikovať s tým, že na nej stále pracuje,” dodáva portál. Nespomína však, že to nie je prvý medializovaný príbeh svojho druhu. Pred pár rokmi zneužíval kňaz Pavol Kobida maloleté dievča priamo na fare a v kostole v Nevidzanoch. Súd mu vymeral trojročný podmienečný trest.

Diabolský liberalizmus

Ako to už v týchto prípadoch býva, obvinený biskup odmietol všetky obvinenia a snaží sa otočiť celú vec na hlavu s tým, že obeťou je on. “Biskup tvrdí, že ide o útok na cirkev a nezabudol tiež zmieniť diabolskú genderovú ideológiu a liberalizmus. Hovoril tiež o tom, aké sú cirkevné autority vplyvné a koľko majú oddaných veriacich,” píše Newsmavens.

Portál dodáva, že biskup na svojej facebookovej stránke dokonca inicioval možnosť, aby ho ľudia verejne podporili a modlili sa za jeho nevinu. Zároveň však pripomína, že biskup zvolil zaujímavú taktiku na zvýšenie vlastných sympatií: “Povedal, že dúfa, že tieto prejavy podpory jeho osoby neodradia iné obete sexuálneho násilia od toho, aby verejne prehovorili.”

Newsmavens dodáva, že žena, ktorá biskupa obvinila z obťazovania v detstve dnes žije so svojou rodinou v Írsku. Je pravdepodobné, že práve iné a slobodomyseľnejšie prostredie ju posmelilo, aby o svojom traumatickom zážitku z detstva po rokoch prehovorila. V Írsku sa už dlhšie hovorí o masovom sexuálnom zneužívaní detí v cirkevných školách a zariadeniach. Otrasné zločiny sa diali celé desaťročia a verejne o svojom utrpení prehovorili stovky obetí. Írske cirkevné autority priznali svoju zodpovednosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM