Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Úžasná zbierka mobilov propaguje Dobšinú

Police plné tisícov starých mobilných telefónov zo zbierky Štefana Polgáriho zaujali aj zahraničné médiá a teraz pozývajú na návštevu Slovenska. To sa oplatí!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Úžasná zbierka mobilov propaguje Dobšinú
Zdroj: TASR

Rumunský portál Odittycentral.com, ktorý sa venuje rôznym netradičným ľuďom, podujatiam, či atrakciám, si vzal na mušku aj Slovensko. Zaujala ho pozoruhodná zbierka starých mobilov, ktorú v Dobšinej nazhromaždil a vystavil na obdiv Štefan Polgári. Dokonale tak zmapoval technologický pokrok v oblasti mobilnej komunikácie a zároveň urobil skvelú reklamu svojmu mestu. Rumunský portál v angličtine vrelo odporúča návštevu tohto jedinečného múzea mobilov.

Mobilná vášeň

“Veľa ľudí má doma odložené dva – tri staré mobily z čias pred revolúciou smartfónov. Ale 26-ročný Štefan Polgári ich má v zbierke viac ako 3500 kusov,” začína článok na portáli Odittycentral.com. Autor s neskrývaným obdivom píše o vášni Štefana z “malého slovenského mesta Dobšiná,” ktorý sa o technické novinky zaujímal už od puberty.

“Už dávnejšie nazhromaždil malú zbierku mobilov Nokia, Alcatel, Sagem, Ericsson… ale jeho zberateľská vášeň sa naplno rozbehla až pred dvoma rokmi, keď kúpil kolekciu tisícky starých telefónov za niekoľko tisíc eur,” opisuje Štefanove začiatky portál. Dodáva, že Dobšinčan odvtedy vyhľadáva ďalšie kusy do svojej zbierky a dnes ich už získal viac ako 3500, pričom polovica z nich je stále funkčná.

Je to rekord

Portál vysvetľuje, že Štefana vždy fascinovalo, akým veľkým technologickým vývojom mobily prešli v krátkom čase. Jeho zbierka je toho najlepším dôkazom. Nájdete v nej všetko – od legendárnej Nokie 3310, cez mobily ako tehly, až po prvotné telefóny s dotykovou obrazovkou.

Ak jeho zbierku zúžime na počet unikátnych typov mobilov, dostaneme číslo 1231 a to je o pár stovák menej, ako vlastní oficiálny držiteľ svetového rekordu zaznamenaného v Guinnessovej knihe – Nemec Carsten Tews ich nazbieral rovných 1563. Odittycen­tral.com však uznanlivo konštatuje, že Polgári nezbiera žiadne smartfóny, iba naozajstné “mobilné starožitnosti.” Je držiteľom oficiálneho slovenského rekordu a jeho tisícovú zbierku tvorí 14 rôznych značiek.

“Štefan Polgári urobil zo svojho domu v Dobšinej Múzeum mobilných telefónov, aby toto okno do histórie otvoril pre každého… na návštevu sa môžete objednať na jeho webstránke,” píše portál a robí tak skvelú turistickú reklamu nielen Dobšinej ale celému Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM