Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V našej nemocnici sa dá len zomrieť

Staršia belgická dáma utrpela na Slovensku úraz a museli ju hospitalizovať. Neskôr na následné komplikácie v nemocnici zomrela. Podľa belgických médií sa to nemuselo stať, keby ju previezli do vlasti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V našej nemocnici sa dá len zomrieť
Zdroj: TASR

O úrovni slovenského zdravotníctva si asi nikto ilúzie nerobí. Prípady, kedy pre chyby lekárov pacienti zaplatia životom, sa občas objavia aj médiách. Nie je ich veľa, ale stávajú sa. Rovnaké nešťastia sa však, bohužiaľ, dejú aj v zahraničí a vykresľovať slovenské zdravotnícke zariadenia, akoby v nich vládli rozvojové africké podmienky, nie je celkom fér. Niečo podobné sa aktuálne podarilo beligckému portálu sudinfo.be.

Nešťastný pád

Belgičanka Jeanny Kapamba (66) zavítala v lete na Slovensko. Článok sudinfo.be neuvádza, či prišla ako turistka, alebo tu mala prácu, či rodinu. Faktom však je, že jej pobyt sa skončil fatálne vinou hlúpej náhody. “Pani Kapamba z Chaudfontaine spadla na Slovensku 31. augusta zo schodov,” uvádza belgický portál.

Ďalej píše, že belgická poisťovňa DKV odmietla zaplatiť pani Kapamba prevoz späť do Belgicka, kde by sa mohla podrobiť potrebnej liečbe. “Jeanny tak musela zostať hospitalizovaná v slovenskej nemocnici, kde neskôr dostala otravu krvi. Po niekoľkých dňoch tam zomrela,” dodáva sudinfo.be.

Môže za to alkohol

Je škoda, že portál neuvádza bližšie informácie o tom, ako k nešťastiu došlo. Uvádza len to, že poisťovňa ju odmietla previezť s tým, že belgická dôchodkyňa mala v čase úrazu 0,7 gramu alkoholu v krvi. V poistnej zmluve je totiž klauzula, ktorá hovorí, že v prípade nadmerného užitia alkoholu poisťovňa nie je povinná preplácať náklady.

“Ak by ju okamžite previezli do Belgicka, nemuselo sa to stať,” cituje portál slová Jeannynho partnera, ktorý bol zrejme na Slovensku s ňou. Aj celý článok vyznieva tak, že Belgičanka zomrela vinou nekvalitnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Takýto záver však sudinfo.be ničím nepodložil a neuviedol žiadne podrobnosti, prečo sa stav belgickej dôchodkyne v nemocnici skomplikoval.

Väčšina belgických čitateľov pod článkom je rozhorčených nad prístupom poisťovne. Hnevá ich najmä to, že poisťováci označili pani Kapamba za opitú. “Môžeme niekomu vyčítať, že si na dovolenke v zahraničí dá k dobrej večeri pohár – dva vína? Objem alkoholu 0,7 gramu v žiadnom prípade nie je opitosť a nedá sa povedať, že preto spadla zo schodov,” píše jeden z nich.

Iní však pripomínajú, že poisťovací biznis je už skrátka taký a treba si dávať veľký pozor na okolnosti nehody a dobre čítať všetky podmienky zmluvy. Jeden komentátor triezvo poznamenáva, že “pri všetkej úcte treba uznať, že neexistuje nič, čo by dokazovalo, že aj keby pani Kapamba okamžite previezli do Belgicka, nenastali by v jej stave rovnaké smrteľné komplikácie.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM