Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V Smere je revolúcia, Fico má odísť

Vnútrostranícka vzbura v najsilnejšej vládnej strane sa už dostala aj do zahraničných médií. Francúzsky portál si všíma sústredený tlak na odchod Roberta Fica z čela strany.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V Smere je revolúcia, Fico má odísť
11
Galéria
Zdroj: TASR

List nespokojnej smeráčky Moniky Smolkovej narušil navonok pokojný obraz Smeru. Dosluhujúca europoslankyňa v ňom otvorene kritizuje vnútorné pomery v strane, sťažuje sa na neschopnosť čelných predstaviteľov vysvetliť závažné kauzy, dožaduje sa obnovenia vnútrostraníckej diskusie a v neposlednom rade vyzýva na zmeny vo vedení. Konkrétne by zo svojich postov mali odísť predseda Robert Fico a podpredseda Robert Kaliňák.

V Smere to vrie

“Roberta Fica tlačia vlastní ľudia k odchodu,” znie titulok francúzskeho portálu Le Courrier d’Europe Centrale. Vychádza z udalostí, ktoré spustila členka Smeru a stranícka okresná funkcionárka z Košíc Monika Smolková. Jej výzvu na zmeny vo vedení, ktorú podpísalo viacero členov Smeru, označuje portál za palácovú revolúciu.

“Ak Smolková uspeje, Slovensko by mohlo otočiť stranu a vstúpiť do novej éry bez Fica, ktorý je v krajine silným mužom už viac ako desať rokov,” píše francúzsky portál. Vzburu dáva do priamej súvislosti s výsledkami eurovolieb, v ktorých Smer so ziskom druhého miesta pohorel. Predbehla ho koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu.

Pre vládnu stranu je to už tretia trpká porážka v krátkom čase. Najprv stratil pozície županov vo všetkých krajoch s výnimkou jedného, následne prehral prezidentské voľby a aktuálne sa prepadol na druhé miesto aj v eurovoľbách. To je nepochybný znak úpadku pre stranu, ktorá bola zvyknutá viac ako desať rokov vyhrávať všetky voľby za sebou.

Le Courrier d’Europe Centrale analyzuje, že Ficovi sa začal rúcať svet najmä po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny minulý rok. Následný sled udalostí a masové verejné protesty ho prinútili odstúpiť z postu premiéra a dnes mu hrozí, že príde aj o predsednícke kreslo v strane, ktorú pred takmer dvadsiatimi rokmi zakladal.

Veľká časť jeho straníkov je však presvedčená, že Robert Fico so všetkými škandálmi, ktoré sa viažu s jeho menom, už strane viac škodí ako pomáha a preto by urobil najlepšie, keby svoje miesto prenechal premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

Foto: ilustračné

Robert Fico
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM