Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V Štrasburgu nás prevalcovali, je to nefér

Takto veru spravodlivá deľba najvyšších pozícií vo vedení Európskej únie nevyzerá. Nové členské štáty zo strednej a východnej Európy dokázali obsadiť len dve menšie funkcie. Jedna pripadla Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  V Štrasburgu nás prevalcovali, je to nefér
Zdroj: TASR

Aj francúzske médiá si všímajú, že pri tohtoročnom delení európskeho koláča lukratívnych postov vo vedení EÚ sa akosi zabudlo na región strednej a východnej Európy. Akoby stále aj po pätnástich rokoch členstva boli krajiny bývalého komunistického bloku európskymi členmi druhej kategórie.

Aspoň Rumunsko a Slovensko

Najprv európski lídri vyberali na summite v Bruseli obsadenie najvyšších možných postov – predsedov Európskej Rady, Komisie, Parlamentu a Európskej centrálnej banky. Na krátku chvíľu lietali vo vzduchu aj niektoré mená z Bulharska, Litvy, i Slovenska, ale napokon z toho nič nebolo. Všetky funkcie si rozdali staré členské štáty.

Teraz sa však delili aj menšie posty v rámci Európskeho parlamentu. Ani tam však stredná a východná Európa skoro vôbec nebodovala. Kriticky si to všíma aj francúzsky portál Le Point: “Východné krajiny zostali pri deľbe postov zabudnuté. Predsedov parlamentných výborov získali len Rumunsko a Slovensko. Najväčšiu časť si uchmatli Nemci a Francúzi.”

Nemusela bojovať

Za Slovensko uspela v Európskom parlamente čerstvo zvolená poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Stala sa predsedníčkou výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. O svoje zvolenie však nemusela bojovať a padlo jej, takpovediac, rovno do lona.

Táto predsednícka stolička totiž pripadla konzervatívnej frakcii ECR, ktorej je Nicholsonová členom. Frakcia chcela na toto miesto dostať oveľa vyššiu politickú váhu, akou je slovenská europoslankyňa. Mala to byť bývalá poľská premiérka Beata Szydlová. Lenže liberálni europoslanci sa aktuálne vzbúrili a odmietli podporiť do vedúcich funkcií predstaviteľov antieurópskych strán.

Beata Szydlová je z poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť, ktorá je zodpovedná za aktuálne problémy Varšavy s dodržiavaním európskych štandardov demokracie a právneho štátu. Preto ju poslanci vo výbore až dvakrát odmietli odsúhlasiť. Do tretice tak konzervatívci navrhli na predsednícky post svoju členku Luciu Ďuriš Nicholsonovú a tá napokon uspela. Pred novinármi sa neskôr priznala, že je to pre ňu novinka, ktorú vôbec nečakala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM