Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V ukrajinských lesoch ide o život

Stratený slovenský turista môže hovoriť o veľkom šťastí, že ho v mrazivých podmienkach ukrajinských hôr našli miestni horskí záchranári. V zasneženom teréne mu išlo o život.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V ukrajinských lesoch ide o život
Zdroj: TASR

Ukrajina sa stáva čoraz obľúbenejšou turistickou destináciou pre mnohých Slovákov. Náš východný sused ponúka neobjavenú krásu historických miest, skvelú kuchyňu, milých ľudí a panenskú prírodu. Hlboké ukrajinské lesy však môžu byť aj nebezpečným terénom, najmä v náročných zimných podmienkach. Presvedčil sa o tom aj nemenovaný slovenský turista. O jeho záchrane informuje ukrajinský portál 112.ua.

Nebezpečná túra

Slovák sa zrejme vybral osláviť Nový rok netradične na Ukrajinu. Portál 112.ua píše, že sa zrazu v zimnom počasí prestal orientovať na turistickom chodníku: “Slovenský muž oznámil cez telefón horskej službe, že sa s príchodom noci a za zlej viditeľnosti nedokáže vrátiť späť do svojho východiskového bodu. Udal len približnú polohu, kde sa nachádza.”

Dvaja záchranári z Rachivu nasadli ihneď do auta a išli mu na pomoc. “Turistu našli v blízkosti najvyššej ukrajinskej hory Hoverla,” dodáva portál. Zachránený Slovák nie je v tomto období sám, kto má v ukrajinských horách problémy. Portál 112.ua uvádza, že záchranári v tomto regióne pátrajú aj po stratenom Kyjevčanovi, o ktorom nie sú žiadne správy už tri dni.

Krásna lyžovačka

Ukrajina je čoraz viac obľúbená nielen pre možnosti turistiky, ale aj lyžovania. Vychytený je najmä rezort Bukovel, ktorý ponúka viac ako 60 kilometrov zjazdoviek a jednu z najlepších garancií dostatku kvalitného snehu v regióne.

Bukovel býva označovaný za stále neobjavené stredisko, ktoré je jedným z najtajnejších lyžiarskych rajov strednej a východnej Európy. Dobré hodnotenie získalo aj ubytovanie, ktoré je, ako inak, relatívne lacné. Negatívom je, že Bukovel má veľmi zlú dostupnosť. Z najbližieho medzinárodného letiska Ľvov je to ešte bezmála päť hodín jazdy autom po nekvalitných ukrajinských cestách. Veľkú konkurenciu slovenským Tatrám tak zrejme neurobí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM