Lucia Lauková Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vášáryová miluje české pivo a spomína na Postřižiny

Známa herečka a politička získala titul Čestný znalec piva Plisner Urquell. Pri predávaní ocenenia hýrila vtipmi o spoločnej histórii Čechov a Slovákov, pričom nezabudla ani na trochu politiky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vášáryová miluje české pivo a spomína na Postřižiny
Zdroj: TASR

Magda Vášáryová má za sebou mnoho nezabudnuteľných filmových úloh, ale jednou z najvýraznejších bola nepochybne rola krásnej manželky správcu pivovaru vo filme Postřižiny. Divákom sa nezabudnuteľne vpísali do pamäti okamihy, ako zvodná pani správcová v podaní Magdy Vášáryovej jazdí na bicykli s rozpustenými dlhými vlasmi a najmä, ako žiadostivo pije pivo z pollitráka. Od tých časov uplynulo takmer 50 rokov a najznámejšia značka českého piva Pilsner Urquell sa rozhodla legendárnu herečku oceniť.

Plzeň je najlepšia na svete

Magda Vášáryová poskytla rozhovor českému denníku MF DNES pri príležitosti získania titulu Čestný znalec piva Pilsner Urquell. “Je to pocta dlhej tradícii tohto plzeňského piva, ktoré je stále najlepšie na svete,” uviedla pre český denník slovenská herečka a politička.

Zaspomínala si tiež na nakrúcanie filmu Postřižiny v roku 1980. Výrobca plzenského piva jej vraj poslal priamo na miesto nakrúcania päťdesiatlitrový sud zlatistého moku Pilsner Urquell. A treba uznať, že ho pred kamerami pila s naozajstnou chuťou, na čo dodnes nezabudlo veľa divákov.

“Ocenenie si rozhodne zaslúži,” píše jeden z čitateľov pod článkom na MF DNES. Zároveň dodal, že “nikdy nikto nepil pivo pred kamerou s takou gráciou a eleganciou… vďaka, pani Magda!”

České bruchá

Magda Vášáryová je nielen herečkou, ale aj dlhoročnou političkou, ktorá pôsobila v diplomacii, parlamente i v mimovládnej sfére. Prirodzene sa tak rozhovor stočil aj na politiku. “So zástupcami pivovaru pred predávaním titulu vtipkovala, či sa Československo nerozdelilo náhodou preto, aby sa Česi stali majstrami sveta v pití zlatistého moku, čo sa po rozpade federácie skutočne stalo. Slováci im totiž kazili priemer,” píše MF DNES.

Na pretras sa tak dostali aj alkoholické preferencie oboch národov. “Slováci sú skôr milovníci slivovice a pivo ich naučili piť Česi,” cituje Vášáryovej slová český denník. Na otázku, či sa manželka Milana Lasicu neplánuje ešte vrátiť do politiky, zaznela jasná odpoveď: “Nie, pretože viac vecí presadím cez mimovládnu sféru. Kedysi som založila Slovenskú spoločnosť pre zahraničnú politiku, čo je dodnes veľmi silný zahranično-politický think-tank,” vysvetlila Magda Vášáryová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM