Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vatikán u nás vyšetruje sexuálny škandál

Do prípadu údajného sexuálneho zneužívania malého dievčaťa slovenským gréckokatolíckym biskupom Chauturom sa už vložila aj najvyššia cirkevná inštancia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vatikán u nás vyšetruje sexuálny škandál
Zdroj: TASR

Je to prípad starý už 30 rokov. Dotknuté dievča je dnes už ženou, ktorá sa rozhodla prehovoriť zrejme povzbudená celosvetovou kampaňou “mee too,” v rámci ktorej sa mnohé aj známe a populárne ženy verejne priznávajú, že v minulosti čelili sexuálnemu obťažovaniu. Martina O’Connor uvádza, že biskup gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Milan Chautura ju v detstve zneužil. Na prípad sa rozhodol bližšie pozrieť aj Vatikán.

Už nielen slovenské vyšetrovanie

“Agentúra Kathpress informovala, že kauzu biskupa Chauturu posúdi Kongregácia pre náuku viery, čo je vatikánska inštitúcia dohliadajúca na dodržiavanie katolíckej viery a mravov,” píše český portál lidovky.cz.

Dodáva, že vladyku obvinila z obťažovania medzitým už dospelá žena priamo do očí. Obvinenie mu vmietla do tváre počas ich spoločnej schôdzky v novembri 2017. Následne sa obrátila aj na políciu a prešovská prokuratúra sa ním začala zaoberať. Martinine tvrdenie je skutočne vážne: “Tvrdí, že košický biskup ju pred tridsiatimi rokmi obchytkával na intímnych miestach. V tom čase mala len šesť rokov,” uvádza portál.

Len bozky, nič viac…

Ako to už v takýchto prípadoch býva, obvinený muž sa bráni, že nič zlé neurobil. Dievčatko vraj len nevinne pobozkal. “Objať a pobozkať dieťa je normálne, ľudia to bežne robia, ak samozrejme nemajú postranné úmysly,” citujú biskupove slová Lidovky.

Ďalej dodáva, že reputáciou Milana Chautura (61) toto obvinenie nijako nezatriaslo. Naďalej sa vraj teší plnej podpore slovenskej biskupskej konferencie a svoj úrad vykonáva bez obmedzení. Na svojej strane vraj má aj väčšinu veriacich.

“Kritici však poukazujú na prípad slovenského kňaza z dediny Nevidzany, ktorého v roku 2015 odsúdili na tri roky väzenia za sexuálne zneužívanie mladistvej dievčiny. Aj vtedy sa väčšina členov farnosti postavila na jeho stranu a nie na stranu obete a to dokonca aj po vynesení právoplatného rozsudku,” píše český portál. Informatívne dodáva, že na Slovensku dnes žije približne 206-tisíc grékokatolíkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM