Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Väzba pre aktivistov Greenpeace je hanba!

Zahraničné médiá si všímajú proces s dvanástimi mladými aktivistami, ktorí za svoj protest proti ťažbe hnedého uhlia na hornej Nitre skončili za mrežami. V Poľsku urobili niečo podobné a sú na slobode.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Väzba pre aktivistov Greenpeace je hanba!
Zdroj: TASR

Uväznených aktivistov sa už zastal predseda vlády Pellegrini, ministerstvo životného prostredia a mnohí opoziční politici. Je naozaj zarážajúce, že mladých ľudí, ktorí sa voľne dostali do areálu hornonitrianskych baní, vyštverali sa na ťažobnú vežu a rozvinuli tam plagát “Ukončite dobu uhoľnú” zavreli do väzby ako nebezpečných zločincov. Prípadu sa venujú viaceré zahraničné médiá.

Je to hanba

“Týchto dvanásť aktivistov pokojne a nenásilne protestovalo proti špinavému fosílnemu palivu. Ich trvajúca väzba je hanbou. Vyzývame Slovenskú republiku na ich okamžité prepustenie,” hovorí šéfka Greenpeace International Jennifer Morgan pre portál Ekklesia.

Pridáva sa aj politická konzultantka environmentálnej organizácie Julia Sokolovičová: “Títo aktivisti nepredstavujú žiadne reálne nebezpečenstvo. Je to uhlie, ktoré je skutočnou hrozbou pre súčasné i budúce generácie… Slovensko premrhalo šancu byť lídrom v snahách o riešenie klimatických zmien, keďže uhlie predstavuje len dvanásť percent jeho energetického mixu,” cituje jej slová Ekklesia.

Päť rokov za mrežami

Vedenie baní namieta, že členovia organizácie Greenpeace ohrozili životy baníkov a ťažba uhlia sa musela na niekoľko hodín zastaviť. Organizácia však považuje za nezmysel, že by sa baníci nemohli dostať z bane von a trvá na tom, že o ohrození ich života nemôže byť ani reč.

“Právnici Greenpeace International sa proti súdnemu rozhodnutiu odvolajú. Sú presvedčení, že ich aktivisti nepredstavujú žiadnu hrozbu a rozhodne nie je dôvod na ich väzobné stíhanie,” píše fínsky portál yle.fi. Fíni sa téme obzvlášť venujú, pretože medzi zadržanými sú okrem Slovákov, Čechov a Belgičanov aj fínski občania.

“Environmentálni aktivisti tento týždeň protestovali podobným spôsobom aj v poľskom meste Belchatow, kde vyliezli na elektrárenský komín,” uvádza yle.fi. Zadržaným mladým ľuďom na Slovensku zatiaľ hrozí trest až päť rokov za mrežami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM