Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Večer v kine? Jasná voľba pre takmer šesť miliónov našincov

Uplynulý rok bol pre pokladnice v kinách druhým najúspešnejším v histórii. Pozrieť si film na striebornom plátne sa vybralo takmer šesť miliónov slovenských divákov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Večer v kine? Jasná voľba pre takmer šesť miliónov našincov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Technologické vlny v minulosti pravidelne veštili smrť klasickému kinu. Najprv to bolo masové rozšírenie televízie, neskôr nástup DVD prehrávačov a domáceho kina. Život však ukázal, že ľudia stále vnímajú návštevu klasického kina ako malú spoločenskú udalosť, či už pre priateľov, alebo rodiace sa lásky. A tak sa darí aj návštevnosti slovenských kín. Hoci rok 2018 znamenal pokles oproti predchádzajúcemu obdobiu, stále vykazuje mimoriadne dobré výsledky.

Druhý najlepší v histórii

“Bol to druhý najlepší rok od roku 1993,” píše portál cineuropa.org o minuloročných výsledkoch slovenských kín. Odvoláva sa na údaje Únie filmových distribútorov SR, podľa ktorých sa v roku 2018 predalo takmer šesť miliónov lístkov, čo predstavovalo celkové tržby 33-miliónov eur.

Hoci bola návštevnosť bohatá, predsa len to bolo menej ako v roku 2017 a to zhruba o desatinu. Dôvodom je menej originálnych slovenských filmov, ktoré sa dostali pred divákov. Nepatrne však narástla priemerná cena lístka do kina a dostala sa na úroveň 5,54 eur.

Najlepší bol Queen

A čo Slovákov prilákalo v minulom roku do kina najviac? Na prvom mieste sa neohrozene umiestnila snímka Bohemian Rhapsody, ktorá zachytáva vzostup a najlepšie roky britskej rockovej hviezdy Freddieho Mercuryho a skupiny Queen. Na veľkom plátne si ju prišlo pozrieť viac ako 323-tisíc návštevníkov.

Na druhom mieste sa umiestnil animovaný film pre deti Hotel Transylvania 3: Strašidelná dovolenka. “To len potvrdzuje obľúbenosť detských žánrov v domácich kinách,” komentuje cineuropa.org. Na treťom mieste skončila snímka Zrodila sa hviezda, nasleduje Päťdesiat odtieňov slobody a Avengers: Nekonečná vojna.

Portál si všíma aj víťaza v diváckej návštevnosti z kategórie domácich filmov. Za rok 2018 to bol tanečný film Backstage od režisérky Andrey Sedláčkovej. Dynamická lovestory s jednoduchým dejom a plná hudby a tanca upútala viac ako 64-tisíc divákov.

Foto: ilustračné

Bohemian Rhapsody
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM