Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľká poklona od samotného Karla Gotta

Žijúca hudobná legenda a mnohonásobný Zlatý slávik si od slovenskej kapely vypýtal skladbu a pridal aj veľký kompliment! Nový česko-slovenský duet je na svete.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľká poklona od samotného Karla Gotta
Zdroj: TASR

Česi obľubujú slovenskú hudbu a v ich rádiách pravidelne znejú hity od Elánu, Mira Žbirku, či Mariky Gombitovej. Dlhodobo najobľúbenejšou slovenskou skupinou u našich západných susedov je však No Name. Dokazuje to aj deväť trofejí v podobe ceny Slávik bez hraníc v tradičnej súťaži Český Slávik. Teraz sa im dostalo aj skutočne vzácnej poklony od najväčšej žijúcej hviezdy česko-slovenskej populárnej hudby.

Kto dokáže

Český portál Lidovky.cz informuje, že Karel Gott a No Name naspievali spoločný duet s názvom Kto dokáže. Skladba vznikla pôvodne ešte v roku 2016 pri príležitosti 90. Výročia rádiového vysielania na Slovensku. Jej autorom je líder No Name Igor Timko.

Pre Lidovky.cz prezradil, že keď si ju maestro vypočul, okamžite vyhlásil, že v nej chce spievať. “A keď Karel Gott povie, chcem v tom spievať, je jasné, že sa ide do štúdia,” vyhlásil hrdý Timko. Prezradil tiež, že spoluprácu si vyžiadal sám multinásobný Zlatý Slávik.

“Gott kapelu No Name už v roku 2014 priateľsky pokáral, že mu ešte nikdy nenapísali žiadnu skladbu, na rozdiel od ostatných kolegov z brandže a že by od nich nejakú rád mal. Preto mu neskôr predstavili pieseň Kto dokáže,píše portál.

Veľký kompliment

K spolupráci sa veľmi uznanlivo vyjadril aj sám Karel Gott: “Povedal som si, toto nesmieš prepásnuť a nechať si ujsť spoluprácu s No Name. Kedy sa ti ešte naskytne podobná príležitosť?”

A tak slovo dalo slovo a spoločný duet je na svete. Hudbu nahrávali v Bratislave v obrátenej pyramíde so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Text naspievali v Prahe a výsledný mix vznikol v Košiciach. Je to teda skutočne česko-slovenské dielo.

Timko prezradil aj zaujímavú hlavnú myšlienku skladby: “Pieseň má jasné posolstvo. Človek zvláda silu vetra, mora, len tým, že tvorí. Takto skladba vzdáva úctu každému kreatívnemu človeku.” Karel Gott sa len nedávno vrátil na pódiá po prekonanom nádorovom ochorení. Aj spoluprácou s No Name 77-ročná hviezda dokazuje, že na dôchodok ešte nepomýšľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM