Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľký záťah proti výrobni falošných cigariet

Colníkom pri Piešťanoch sa podaril parádny útok na najväčšiu čiernu výrobu nelegálnych cigariet v strednej Európe. Zadržali nielen falošný tabak ale aj veľa cudzincov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľký záťah proti výrobni falošných cigariet
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Slovensko sa dlhodobo borí s daňovými únikmi a tak je záťah proti podvodníkom s falošnými cigaretami dobrou správou. Hoci sa ešte nevie, o koľko eur mohli falšovatelia z ilegálnej cigaretovej dielne ukrátiť štátny rozpočet, rozhodne to budú veľké cifry.

Colníci odhalili vo Veľkých Kostoľanoch v okrese Piešťany až tri linky na výrobu falošných značiek cigariet, množstvo tabaku a milióny kusov cigariet.

Rekordný záťah

“Slovenská polícia zadržala 45 podozrivých, takmer 13 miliónov cigariet, 22 ton tabaku a tri nelegálne výrobné linky. Podľa úradov je to najväčšia ilegálna výrobňa cigariet v strednej Európe,” uvádza portál occrp.org. Miesto patrilo medzinárodnej sieti falšovateľov a pašerákov, medzi ktorými boli aj Rumuni, Moldavci a Ukrajinci.

Šéfka slovenskej Finančnej správy sa pochválila, že týmto rekordným záťahom ochránili slovenskí colníci aj štátne rozpočty ostatných členských krajín EÚ. Je totiž isté, že falošné cigarety v objeme 30 miliónov a tisícky cigár by sa nepredávali len na slovenskom trhu, ale pašeráci by ich vyviezli aj do iných krajín.

Strata na spotrebnej dani by bola obrovská

Akcia bola veľmi náročná na ľudí. V noci zasahovala približne stovka kriminalistov nasadených na nelegálne výrobne cigariet na troch miestach na Slovensku. Všetky prípady spolu súvisia a dokazujú, že falšovatelia fungovali ako dobre organizovaná zločinecká skupina.

“Vyšetrovatelia spracovávali výsledky operácie viac ako týždeň. Prokurátori už vzniesli obvinenia proti podozrivým zo spáchania daňových zločinov,” dodáva occrp.org.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM