Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vianoc sa už nedožil

Strašná tragédia sa odohrala vo Vysokých Tatrách len dva dni pred Vianocami. Obeťou tentokrát nebol český turista, ale Slovák, ktorý podcenil lavínové nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vianoc sa už nedožil
Zdroj: TASR

Smrť milovaného blízkeho je ťažkou ranou pre celú rodinu i priateľov kedykoľvek, ale tesne pred najkrajšími sviatkami v roku je to obzvlášť smutné. Traja slovenskí turisti sa vybrali na zimnú vysokohorskú turistiku v sobotu večer, keď bolo avizované mierne lavínové nebezpečenstvo. Jeden z nich sa už domov nevrátil. O téme píše aj český portál lidovky.cz.

Podcenili terén?

Obeťou lavíny v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách sa stal len 39-ročný muž. Strašný okamih videli na vlastné oči jeho dvaja kamaráti, ktorí boli v tej chvíli s ním. Okamžite zalarmovali horskú službu, ktorá sa vydala turistom na pomoc. Počasie im však neprialo.

“Záchranári museli kvôli tme a zhoršenému počasiu pátraciu akciu prerušiť,” píšu Lidovky. V oblasti silno fúkal vietor a snežilo. Český server cituje slová jedného zo záchranárov, ktorý popisoval ich úsilie nájsť zasypaného muža napriek problémom: “Prehľadali sme celý žľab. Lavína bola úzka a dlhá od vrcholu hrebeňa až do údolia.”

Turista podľa medializovaných informácií nemal pri sebe špeciálne lavínové vybavenie, ktoré by signalizovalo jeho polohu a urýchlilo by tak jeho záchranu. Záchranári sa tak k jeho telu dostali až v nedeľu ráno:

“Lavínoví psi rýchlo označili miesto, kde sa zasypaný Slovák nachádzal. Bohužiaľ, už bol bez známok života.” Chlapi z horskej služby sami potvrdili, že turisti mali veľkú smolu a boli v zlej chvíli na zlom mieste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM