Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vianočné gule pre pápeža a dar pre Bezáka

Ručne vyrábané vianočné ozdoby z Košíc, Turzovky, Bratislavy a Spišského Hrhova ozdobia tento rok vianočný stromček v Dome sv. Marty vo Vatikáne. Je to špeciálny dar priamo pre pápeža.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vianočné gule pre pápeža a dar pre Bezáka
11
Galéria
Zdroj: TASR

Stretnutie s pápežom je pre mnohých veriacich skutočne mimoriadnou udalosťou, ktorá sa rovná zážitku na celý život. Získať takúto audienciu práve v predvianočnom období adventu, ktoré je stelesnením kresťanskej mystiky a rozjímania je obzvlášť veľkou udalosťou. Takejto cti sa nedávno dostalo slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. K pápežovi, samozrejme, nešiel s prázdnymi rukami. O téme píše portál romereports.com.

Vzácne stretnutie

Andrej Kiska sa počas svojho krátkeho prijatia vo Vatikáne rozprával s pápežom Františkom po slovensky pomocou tlmočníka. “Prinášam vám pozdravy od celého slovenského národa, najmä od veriacich,” cituje romereports.com slová prezidenta Kisku. Hlava katolíckej cirkvi vzápätí poznamenala, že išlo už o ich druhé stretnutie.

Obaja štátnici sa odfotografovali, pričom pápež, podľa romereports.com , prejavil aj zmysel pre humor a vtipkoval na adresu množstva fotografov v miestnosti. Následne prišla chvíľa, keď si obaja vymenili dary. Vo vianočnom čase ide aj o pekné symbolické gesto.

Špeciálne gule

Andrej Kiska priniesol do Vatikánu krásny vianočný dar v špeciálnom veľkom boxe. Boli to štyri veľké vianočné gule, ktoré vyrobili slovenské deti a dospelí zo sociálne znevýhodnených prostredí. “Napísali vám na ne aj svoje modlitby,” poznamenal podľa portálu prezident pápežovi.

Gule sú dielom hendikepovaných detí a ich rodičov z košického centra Liberta, obyvateľov detského domova v Turzovke, bezdomovcov z bratislavského zariadenia Resoty a detí zo základnej školy v Spišskom Hrhove, ktorú navštevujú najmä Rómovia. “Prezident tiež ukázal Františkovi fotky, ako bol gule osobne vyzdvihnúť,” píše portál.

Pápež sa za dar poďakoval a hneď aj dodal, že ich nechá zavesiť na vianočný strom v Dome sv. Marty, kde bude slúžiť bohoslužby až do Vianoc. Andrejovi Kiskovi pribalil na cestu malú olivovú ratolesť ako symbol mieru a tiež dar pre jeho otca a prekvapivo aj pre arcibiskupa Bezáka. Známemu slovenskému duchovnému, ktorý bol zo svojho postu v roku 2012 odvolaný za nejasných okolností, poslal červenú krabičku. Jej obsah nie je známy.

Andrej Kiska u pápeža
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM