Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Viete, kto je náš Sagan v sukni?

Nicole Frýbortová so svojím bicyklom získala už tretiu medailu na majstrovstvách sveta a patrí medzi absolútnu špičku vo svojom športe. Venuje sa krasojazde.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Viete, kto je náš Sagan v sukni?
Zdroj: FB N. Frýbortová - krasojízda

Jej tvár a meno nezapĺňajú stránky novín a populárna je iba v užšom kruhu fanúšikov krasojazdenia na bicykli. Svetové médiá ju však porovnávajú s Petrom Saganom, keďže sa tiež môže chváliť zbierkou medailí zo svetových šampionátov.

Mladá sympatická športovkyňa nedávno získala bronz na svetových majstrovstvách Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v Štuttgarte. Jej úspech si všimol aj filipínsky portál BusinessMirror.

Bez peňazí

“Má 23 rokov, je atletická a pôvabná,” opisuje mladú slovenskú reprezentantku filipínsky portál. Ďalej dodáva, že “Slovenka Nicole Frýbortová vybojovala na svetovom šampionáte svoju tretiu medailu a potvrdila tak svoje miesto medzi najlepšími krasojazdcami sveta.” Pri tomto netradičnom športe nejde o rýchlosť, ale o šikovnosť a umelecké prevedenie dych vyrážajúcich kúskov na bicykli.

“Zatiaľ čo väčšina ľudí si slovenskú cyklistiku spája s Petrom Saganom, Frýbortová má svoju vlastnú širokú základňu fanúšikov. Videá s jej gymnastickými kúskami na dvoch kolesách sa po internete šíria ako virál. Bezpochyby prispievajú k popularizácii tejto menej známej cyklistickej disciplíny,” píše uznanlivo BusinessMirror.

Prirovnanie k Saganovi určite Nicole teší, ale po finančnej stránke si nemôžu byť vzdialenejší. Sagan je vďaka zmluve s nemeckým tímom Bora na šesť miliónov eur ročne najlepšie plateným cyklistom sveta. Frýbortová, naopak, nielenže nemá zo svojho pretekania žiadny príjem, ale ešte aj náklady si musí financovať sama.

“Celé vybavenie, tréning, aj náklady na cestovanie (s výnimkou svetového šampionátu) financuje moja mama. Tento šport musíte milovať, pretože v ňom nie sú žiadne peniaze, iba veľké výdavky,” cituje mladú krasojazdkyňu portál.

Slovensko vyhralo

Filipínsky portál vymenováva, že Frýbortová si zavesila na krk bronzovú medailu z majstrovstiev sveta po tom, ako už v uplynulých rokoch získala striebro a bronz.

V zbierke jej teda chýba už iba vytúžený zlatý kov. V jednej veci sa však ázijský web mýli – Nicole síce reprezentuje Slovensko, ale je Češka a jazdí za klub SKP Kometa Brno.

Obliekať si slovenské farby ju prinútili dlhodobé spory s českou federáciou. “Funkcionári doma nám hádzali polená pod nohy. Tréneri neprejavovali žiadny záujem, ani len nás nenominovali na majstrovstvá sveta a na akciách sa k nám nechovali veľmi pekne. Bola som len vystresovaná, čo sa zasa stane. Zato na Slovensku nás privítali s otvorenou náručou,” cituje Nicole Česká televízia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM