Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vláda ani po Kuciakovej smrti nechráni novinárov

Schválenie práva na odpoveď pre slovenských politikov je nepochopiteľným krokom späť. Štát nedokázal zabrániť vražde novinára a teraz ešte aj okresáva slobodu médií, hovorí Medzinárodný tlačový inštitút.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vláda ani po Kuciakovej smrti nechráni novinárov
Zdroj: Pixabay.com

Slovenskí politici dostali do rúk významnú páku na novinárov. Na základe schváleného zákona budú môcť požiadať o odpoveď na faktické tvrdenia v článkoch, ktoré považujú za nesprávne alebo len neúplné.

A keďže výraz “neúplné” sa dá uplatniť takmer na každú správu, médiá sa môžu pripraviť na záplavu reakcií politikov, ktoré budú musieť zverejniť. Poslanci, ministri a ďalší verejní činitelia tak získajú skvelý priestor na svoje PR zadarmo. Rešpektovaná organizácia Medzinárodný tlačový inštitút to vníma so znepokojením.

Nástroj pomsty?

“Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) už vo februári varoval, že takéto pravidlá dajú kritizovaným politikom do rúk pohodlný nástroj na pomstu voči nepríjemným novinovým článkom,” uvádza IPI na svojej stránke. Pripomína, že slovenskí poslanci schválili novelu zákona 17. septembra a pôvodne mala byť ešte prísnejšia.

“Opozícii sa napokon podarilo presadiť zmeny, ktoré zmiernili dopady tohto zákona. Pôvodne totiž politici mali mať právo reagovať aj na názor uvedený v médiách. Teraz budú mať túto možnosť len pri faktických tvrdeniach,” píše inštitút.

Dodáva, že tieto novinky sú nie len nevhodné, ale aj nezmyselné. Politici už dnes majú právo žiadať o opravu, ak sa novinár dopustí chyby. Aktuálna zmena rozšíri ich možnosti aj o právo reagovať na pravdivé informácie, ktoré sa im len nepáčia, majú pocit, že ich znevažujú, či podľa ich názoru sa k nim žiada ešte niečo dodať.

Je to nehorázne

IPI píše, že zmena pravidiel na Slovensku prišla v zlom čase a zo zlých pohnútok. Inštitút považuje za skutočne prekvapivé, že ju presadzuje práve Robert Fico a ako dôvod uvádza potrebu ukončiť mediálny teror. “Ten istý Robert Fico nazýva novinárov prostitútkami a hadmi, pričom pravidelne odmieta odpovedať na nepríjemné novinárske otázky,” zdôrazňuje IPI.

Pripomína, že sú to novinári a nie politici, ktorí na Slovensku pracujú v ťažkých podmienkach. Len nedávno sa prevalilo, že ich niekto lustroval v policajných databázach. Vrcholom bola vražda novinára Jána Kuciaka, ktorý políciu upozorňoval na vyhrážky od Mariána Kočnera, ale štát nedokázal urobiť nič, aby ho ochránil.

Preto je podľa IPI aktuálne sprísnenie tlačového zákona “úplne zlým signálom,” ktorý slovenskí poslanci mohli vyslať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM