Hokej Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vo finále šampionátu budú Česi a Rusi

Hokejová legenda Dárius Rusnák hovorí, že slovenským hokejistom chýbajú skúsenosti zo zápasov so špičkovými mužstvami. Zároveň predpovedá, ako bude vyzerať finále hokejových majstrovstiev na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vo finále šampionátu budú Česi a Rusi
54
Galéria
Zdroj: TASR

Český portál Lidovky zverejnili veľký rozhovor s československou hokejovou legendou Dáriusom Rusnákom. Strieborný olympijský medailista a kapitán majstrov sveta z roku 1985 sa rozhovoril o tom, ako podľa neho hrajú slovenskí reprezentanti na aktuálnom šampionáte a že im dlhodobo chýba kvalitná konfrontácia na ľade. Výkon českých hokejistov ho naopak presvedčil, že mieria do zápasu o zlato.

Vládne smútok

“Aká je na Slovensku atmosféra, keď už postup v rámci šampionátu nemáte vo svojich rukách?” Spýtal sa redaktor Lidoviek Dáriusa Rusnáka. A ten odpovedal veľmi úprimne: “Ani nie tak sklamanie ako veľký smútok. Hráči ukázali, že môžu hrať zápasy aj s najsilnejšími mužstvami na svete, ale samozrejme niečo tomu chýba – skúsenosť. Nemôže sa totiž stať, že dva zápasy za sebou prehrajú v posledných sekundách.”

A hokejová legenda z čias Československa pridáva aj vlastné vysvetlenie, prečo slovenskí chlapci nehrajú prvotriedny hokej: “Podľa mňa nám najviac chýba kontakt so špičkovými mužstvami sveta, že nehráme turnaje ako Česi, teda v top štvorke, ktorá sa neustále stretáva medzi sebou. To je pre Slovensko aj iné tímy, ako Nemecko alebo Švajčiarsko, veľký hendikep. Viem, že sa to nedá len tak zmeniť, ale je to škoda,” dodáva Rusnák pre Lidovky.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Redaktor reagoval, že niekoľko slovenských hráčov predsa hrá v kvalitných kluboch a NHL. Rusnák uznáva, že máme asi päť hráčov z NHL, ale tí nenastupujú z rôznych dôvodov: “Jedine Tatar a Sekera, ktorý bol však dlho zranený. Tí mladí chlapci sú potom v podstate zo slovenskej ligy alebo z farmy. Keď nehrajú v kvalitných družstvách alebo proti nim, sú napríklad oproti Čechom znevýhodnení.”

Fanúšikovia i hráči sú premotivovaní

Veľkolepá atmosféra, ktorú na aktuálnom šampionáte vytvárajú slovenskí fanúšikovia, je podľa Rusnáka pre hráčov výborná, ale niekedy sa to už preháňa: “Skandovanie má vplyv na aj na nasadenie hráčov, atmosféra ich ženie dopredu… niekedy ich však fanúšikovia tak vyhecujú, že sú až premotivovaní a aj samotní fanúšikovia sú premotivovaní…a potom sa z tých vybičovaných emócií stane chyba ako s Nemcami a inkasujeme,” hovorí Rusnák pre Lidovky.

Zároveň dodáva, že zápasy, ktoré doteraz slovenskí hokejisti prehrali, boli skrátka nešťastné. Ale váži si aj víťazstvá, ktoré sa zdali byť relatívne jednoduché: “Charakter hráčov sa ukáže práve v takých zápasoch ako bol ten s Francúzmi, či sa dokážu sústrediť aj na slabších súperov. Aj oni totiž dokážu byť nepríjemní. A ten charakter v našom tíme existuje, chytáme sa každého stebla, ktoré nám zostalo.”

Dárius Rusnák veľmi pozitívne hodnotil výkon českého mužstva: “Je vidieť, že má vysokú kvalitu a ja som už pred majstrovstvami tipoval, že vo finále bude Česko s Ruskom. Po zápasoch, ktoré som teraz videl, tak by som tam zaradil ešte Švédov. Rozhodovať sa bude medzi týmito troma.”

Foto: ilustračné

Fanúšikovia počas majstrovstiev sveta
54
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM