Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Výroba Land Roverov v Nitre? Úplne nechutné!

Briti smútia za legendárnou automobilkou, ktorá sa rozhodla vyrábať svoju vlajkovú loď Discovery v Nitre. Niektorí rovno hromžia na celú východnú Európu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Výroba Land Roverov v Nitre? Úplne nechutné!
7
Galéria
Zdroj: TASR

Britská automobilka oficiálne oznámila, že prvým modelom, ktorý bude vyrábať vo svojom novom závode na Slovensku, bude SUV Discovery. Informuje o tom portál Automotive News Europe.

Pôjde o model ďalšej generácie populárnych Land Roverov, ktoré mnohí Briti považujú za akúsi súčasť ich kultúrneho dedičstva. Aj preto len ťažko nesú presun výroby do východnej Európy a nešetria aj ostrými slovami.

Strach o prácu

"Hurá pre Slovensko! Veď určite žiadni britskí pracovníci nepotrebujú zamestnanie, aby uživili svoje rodiny tak veľmi, ako chlapíci… na Slovensku,“ píše ironický komentár pod článkom na Automotive News Europe rozhorčený Ken. A ide ešte ďalej: „Je to úplne nechutné. Ale čo môžete čakať od fabriky Jaguar Land Rover, ktorú vlastnia Indovia?“

Aj keď britská miera nezamestnanosti je len okolo päť percent, mnoho miestnych ľudí pracujúcich v manuálnych odboroch sa bojí o prácu.

Ohrození sa cítia nielen množstvom pracovných migrantov, ale aj častým presunom celej výroby z britských ostrovov do zahraničia. To je aj prípad fabriky Jaguar Land Rover.

Hnev mnohých Britov nedokáže zmierniť ani fakt, že automobilka popri slovenskom závode zachová výrobu aj vo svojej doterajšej britskej fabrike v Solihulle. Rozhorčenému Kenovi to jasne odkázal ďalší diskutujúci čitateľ Phil.

„Ale veď vo Veľkej Británii nezatvárajú žiadnu fabriku, tak čo riešiš? Ak by nebolo Indov, Jaguar Land Rover by už bol dávno mŕtvy a kde by potom pracovali britskí zamestnanci?“, reaguje Phil.

Na východ!

Presun výroby britských firiem do krajín na východe kontinentu sa tiež podpísal pod dôvody, prečo sú Briti napálení na Európu a hlasovali za Brexit. Keď Jaguar Land Rover oznámil zámer presunúť sa na Slovensku, bol to šok nielen doma, ale aj v ostatných krajinách.

„Šokujúce! Už aj luxusná typicky britská značka presúva výrobu. Prestížna automobilová firma Jaguar Land Rover odštartovala výstavbu svojho slovenského závodu v Nitre,“ napísal francúzsky portál Challenges.fr. Zdôraznil, že v Nitre pôjde o nízkorozpočtovú fabriku, ktorá zamestná 2800 ľudí, investícia bude mať hodnotu 950 miliónov eur a ďalších 230 miliónov eur pôjde na sieť dodávateľov.

Čitateľ Phil však rozhodnutie automobilky úplne chápe: „…oni robia biznis, aby zarábali peniaze a nie robili charitu. Ak by ste vedeli, aké platy majú vo východnej Európe, tak by ste dúfali, že vôbec dostanú nejaké peniaze na slušné živobytie.“

Francúzsky portál sa napriek tomu rozhodnutiu Jaguaru Land Roveru čuduje, keďže sa mu momentálne darí veľmi dobre. „Firma predala za prvých osem mesiacov tohto roka rekordných 372 978 áut, čo predstavuje nárast o 24 percent a za minulý rok dosiahla skvelú operačnú maržu 14,9 percenta… napriek tomu sa pridala do klubu nemeckých luxusných automobiliek, ktoré presunuli výrobu na východ za lacnou pracovnou silou,“ píše Challenges.fr.

Ilustračné foto, TASR

Jaguar Land Rover
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM