Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vysoké Tatry zabodovali vo svetovom rebríčku!

Prestížny cestovateľský sprievodca Lonely Planet označil slovenské veľhory za najlepšiu turistickú destináciu pre tento rok. Je to výborná referencia, ktorá už rezonuje v zahraničných médiách.

Zdroj: Dnes24.sk

Cestopisy Lonely Planet pozná asi každý cestovateľ, ktorý sa rád pred zahraničným výletom vybaví dôkladnými radami a odporúčaniami, ktoré sa viažu k jeho destinácii. Lonely Planet zároveň zostavuje pre svojich čitateľov rebríčky tých najlepších krajín a miest, ktoré sa v danom roku oplatí vidieť. Tento rok zvíťazili Vysoké Tatry a miestna samospráva sa z toho patrične teší.

Kde strávite túto dovolenku?

Komentáre zahraničných médií sa aj pri tejto príležitosti už tradične začínajú poznámkou, že Slovensko je pre väčšinu zahraničných turistov biele miesto na mape. “Buďme úprimní, Slovensko vo všeobecnosti nie je považované za miesto, ktoré rozhodne treba aspoň raz za život navštíviť. Ale možno by malo byť, pretože podľa Lonely Planet je to najlepšia európska destinácia pre rok 2019,” píše írsky portál her.ie.

Text je doplnený nádhernými fotkami tatranských štítov a komentárom, ktorý nešetrí chválami: “Vysoké Tatry majú všetko, čo by ste mohli chcieť od rozprávkovo krásneho pohoria – úchvatné výhľady, prekrásne vodopády a príroda ako stvorená pre fotky na Istagrame,” píše her.ie.

Odporúčanie pre írskych turistov navštíviť Vysoké Tatry je naozaj neodolateľné: “Tatranská príroda je až neskutočne krásna, takže ak máte chuť na trochu turistiky v strednej Európe, rozhodne by ste sa tam čo najskôr mali vybrať.”

Tatry v očakávaní

„My sami sme zvedaví, aký dopad toto ocenenie bude mať, pretože je zamerané najmä na zahraničnú klientelu,” hovorí pre agentúru SITA Veronika Littvová z organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry. Domáci berú hodnotenie Lonely Planet skôr triezvo, ale pripúšťajú, že možno sa naozaj podarí významnejšie zdvihnúť počty zahraničných turistov v Tatrách.

Potenciál tam rozhodne je – dnes tvoria domáci turisti viac ako polovicu všetkých návštevníkov našich veľhôr. Veronika Littvová avizuje, že logo Lonely Planet chcú využiť aj vo vlastnej propagácii: „Pôjde hlavne o letné materiály, ktoré región každoročne vydáva a marketingové kampane, ktoré budeme realizovať s týmto označením.”

Hneď na druhom mieste za Tatrami skončil španielsky Madrid a na tretej priečke cesta arktickým pobrežím na Islande. Nasleduje Herzegovina, talianske Bari, Shetland v Škótsku, mesto Lyons vo Francúzsku, maličké Lichtenštajnsko, Švajčiarsko a napokon chorvátska Istria.

Foto: ilustračné

Lonely Planet ocenil Vysoké Tatry
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM