Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vystrašený Danko a Fico požierajúci partnerov

České médiá komentujú slovenskú koaličnú krízu a jej aktérov nijako nešetria. Smer vraj tajne plánoval vziať národniarom kontrolu nad miliónovým balíkom eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vystrašený Danko a Fico požierajúci partnerov
Zdroj: TASR

Český portál ihned.cz trefne píše, že pôsobiť v jednej vláde s Robertom Ficom nie je jednoduché. Presvedčil sa o tom Radoslav Procházka a aktuálne aj Andrej Danko. Aj keď každý z nich má iný príbeh, dôvod na smútok majú obaja. Portál pripomína, že Procházkovi sa kvôli spolupráci s Ficovým Smerom úplne rozpadla strana a v politike skončil. To zatiaľ Dankovi nehrozí, aj keď pri turbulentnom vývoji situácie jeden nikdy nevie…

Priveľké sústo

„Danko zistil, aké je vládnutie s Ficom ťažké a tak zaútočil ako prvý. Z vládnej krízy však môže vyjsť slabší,“ začína článok ihned.cz. Dodáva, že predseda SNS zažíva momentálne podobne zúfalú situáciu ako kedysi Procházka. „Efektívne riadenie štátu som si predstavoval úplne inak,“ cituje portál Andreja Danka, ktorý vraj pri týchto slovách pôsobil „vystrašene.

Jeho rozhodnutie vypovedať koaličnú zmluvu bolo zjavne iracionálne. „Nie je jasné, prečo koalíciu vypovedal, okrem všeobecných výhovoriek na prerozdelenie pozícií. Vzhľadom na dlhodobé napätie medzi Dankom a Ficom príčina zrejme nebude len jedna.

Preč od koryta

Čo teda stojí za teatrálnym gestom šéfa národniarov? „Niektorí sa domnievajú, že spúšťačom bol škandál ministra školstva Petra Plavčana, ktorého úrad nechal zmiznúť stovky miliónov eur určených na vedu a výskum v súkromných firmách,“ píše portál.

Ihned.cz však ide vo vysvetleniach ešte ďalej: „Fico chcel zrejme ministerstvo školstva SNS nielen odobrať, ale zároveň presunúť kontrolu nad touto časťou európskych fondov pod seba na Úrad vlády. Na tom údajne tajne pracovali ľudia zo Smeru a podporili tak Dankov stihomam, že ho Fico chce vo vládnej spolupráci obísť."

Portál tiež konštatuje, že predseda národniarov pod vplyvom rastúcich preferencií začal v sebe živiť pocit, že by sa raz mohol stať premiérom. Preto ho vraj tak hnevá, že mu Smer nedáva dostatok príležitostí „zarobiť si.“ A pocit krivdy a urazenosti vraj nepociťuje len Danko ale aj jeho sponzori.

„Očakávania Dankových politických sponzorov sa proste nenaplnili a jeho ego začalo v posledných mesiacoch trpieť prepadom popularity jeho strany, ktorú by teraz volilo zhruba desať percent voličov,“ uzatvára portál. Zároveň konštatuje, že predčasné voľby sú málo pravdepodobné, pretože by na nich všetky tri vládne strany zrejme iba stratili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM