Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Z čiernej diery sme sa stali hviezdou

Naša krajina je dnes vraj žiariacou výnimkou v mori okolitých populistov a autokratických režimov, ktoré sa čoraz viac vzďaľujú hodnotám liberálnej demokracie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Z čiernej diery sme sa stali hviezdou
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Je to nepochybne vysvedčenie, ktoré môže Slovensko len tešiť. Ako názor Jakuba Wisniewskeho, ktorý je šéfom Globsec Policy Institute ho publikoval prestížny európsky portál EUobserver. Všíma si, ako Slovensko v 90-tych rokoch minulého storočia takmer stratilo šancu stať sa súčasťou vyspelého západného sveta. Dnes však dokáže brániť jeho hodnoty viac ako okolité krajiny.

Temná minulosť

Nie je naškodu si to občas pripomenúť – Slovensko mohlo dnes pokojne skončiť ako Ukrajina, či Bielorusko. Aj keď systém fungovania EÚ má veľa nedostatkov, stále členstvo v tomto elitnom klube garantuje nepomerne vyššiu životnú úroveň, ako majú krajiny mimo EÚ. Napriek tomu sa rozmáhajú názory, ktoré akoby zabudli, akú ťažkú cestu muselo Slovensko absolvovať pred svojim vstupom do EÚ.

“Čierna diera je v astrofyzike oblasť v časopriestore s mimoriadne zaujímavými vlastnosťami – nič z nej nedokáže uniknúť, pohltí absolútne všetko,” píše Wisniewski pre EUobserver. Spomína, že tento fenomén upútal jeho pozornosť v roku 1998, keď vtedajšia šéfka americkej diplomacie Madeleine Albright nazvala Slovensko čiernou dierou Európy.

“Boli to tvrdé ale pravdivé slová vyslovené jednou z najsilnejších političiek sveta. Slovensko i Bielorusko boli vyvrheľmi európskych kruhov a celkom zaslúžene… bol to zároveň budíček pre tých, ktorí si ešte neuvedomovali, že ich krajina sa uberá na východ a má našliapnuté stať sa členom colnej únie s Ruskom, zatiaľ čo zvyšok strednej Európy smeruje na západ,” uvádza EUobserver.

Svetlý dnešok

Slovensko odvtedy zvrátilo svoj kurz a vstúpilo do EÚ i NATO. “Slovensko dnes opäť pláva proti prúdu, ale tentokrát sa vymyká zo súčasnej vlny neliberálnej demokracie v regióne,” píše autor. Všíma si, že v Bratislave sedí proeurópska vláda, krajina je ako jediná v rámci V4 členom eurozóny a podporuje aj aktuálne snahy o jej reformu.

Hoci Slovensko má svoje nemalé domáce škandály, dianie v okolitých krajinách je podľa EUoberver z hľadiska európskeho kurzu horšie: “Niektorí premiéri pochlebujú Vladimírovi Putinovi, zatiaľ čo iní ťahajú svoje krajiny do stretov s európskymi inštitúciami v oblasti právneho štátu.”

Portál pripomína, že v susedných krajinách sú celé spoločnosti “intoxikované” nebezpečným snívaním o veľkej minulosti. Sloboda prejavu a tretí sektor sú ohrozené a verejnoprávne médiá sa stávajú nástrojmi vládnej propagandy. A do toho vstupuje Slovensko ako pozitívna výnimka:

“Podľa astrofyzikov sa čierne diery za určitých okolností môžu stať neutrónovými hviezdami – koncentráciami ťažkej pozitívnej hmoty. Nie je to dokonalé prirovnanie, ale verím, že po 20 rokoch sa Slovensko stalo opäť dôležitou krajinou,” uzatvára Wisniewski pre EUobserver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM