Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za totálnu srandu z eurovolieb dostali milión

Česko nech má more aj vlastného kozmonauta na Marse! Takéto a množstvo ďalších absurdít žiadala vo svojom volebnom programe pred eurovoľbami recesistická strana “ANO, vytrollíme europarlament”

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za totálnu srandu z eurovolieb dostali milión
Zdroj: Facebook

Na Slovensku kedysi pôsobila Strana priateľov piva i Nezávislá erotická iniciatíva a podobné recesistické strany, ktoré sa nebrali veľmi vážne. Taký úlet, ako sa práve podaril v Česku, sme však v našich končinách nezaznamenali. Youtuberka, kúzelník, či kryptobarón si pred európskymi voľbami založili stranu “Ano, vytrollíme europarlament” a skutočne uspeli. Teraz dostanú od štátu viac ako milión českých korún.

Tie najabsurdnejšie nápady

Pri tvorbe svojho volebného programu do eurovolieb sa táto recesistická strana asi veľa nasmiala. Okrem iného žiada zabezpečiť pre Česko prístup k moru a vláda v Prahe má do roku 2030 dostať aspoň jedného Čecha na Mars. Taktiež požadujú zrušenie nielen eura ale aj českej koruny a platiť v krajine by sa malo len novou kryptomenou pitkojt. Pikoškou sú požadované dotácie na uhorkový šalát…

A v rámci recesie sa “Ano, vytrollíme europarlament” dotkla aj Slovákov: “Sme úplne proti migrácii. Preto Pražáci do Prahy, Brňáci do Brna, Slováci na Slovensko a dôchodcovia na Vysočinu,” uvádza body z ich programu český portál idnes.cz spoza rieky Moravy: Piráti ukryli na volebný lístok narážku na Babiša. Strana tak jasne narážala na súčasného českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý má obľúbené sídlo na Vysočine.

Úspech sa im oplatil

Český portál uvádza aj personálne zloženie strany. Predsedom je Jiří Kyjovský, jednotka na kandidátke do eurovolieb bola youtuberka Sejroška – Šimering expert a na ďalších siedmych miestach boli aj kryptobarón Antonín Capoušek, kúzelník Fuksa, či ekológ a imitátor Václava Havla Martin Šlachta.

Ťažko povedať, či partia vtipkárov brala svoj projekt vážne, alebo to bola od začiatku len čistá sranda. Každopádne idnes.cz spoza rieky Moravy: Piráti ukryli na volebný lístok narážku na Babiša píše, že vo voľbách získali 37 tisíc hlasov, čo znamená 1,56 percentný volebný výsledok. Hoci strana oficiálne uviedla, že je to sklamanie, lebo dúfali, že získajú všetkých osem mandátov, ťažko tomu veriť.

Pravdepodobnejší je variant, že skáču od radosti, pretože vďaka tomuto volebnému výsledku síce nebudú mať v europarlamente žiadneho zástupcu, ale od štátu dostanú príspevok na činnosť strany vo výške 1,1 milióna korún, čo je viac ako 42-tisíc eur. Zákon v Česku totiž garantuje peniaze od štátu každej strane, ktorá vo voľbách prekročí jednopercentnú hranicu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM