Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za týždeň ukradli polovicu zdieľaných kolobežiek

Je to nehorázna zlodejina, ktorá poškodila, nielen firmu vlastniacu kolobežky, ale predovšetkým obyvateľov Bratislavy. Príbeh však má aj svoje dobré správy…

Zdroj: YouTube.com

Koncept zdieľaných áut, bicyklov a najnovšie aj kolobežiek je hitom modernej doby. Ide o obzvlášť obľúbený systém najmä v mestách s dopravnými zápachami, kde je nepraktické mať vlastné auto. V Bratislave po zdieľaných autách a bicykloch pribudli aj elektrické kolobežky. Hoci ich v priebehu pár prvých dní polovicu ukradli, ich majiteľ sa svojho biznis plánu nevzdáva.

V krajine dlhoprstých

“Spoločnosť Mint ako prvá na Slovensku začala prevádzkovať zdieľanie elektrických kolobežiek v centre Bratislavy,” píše český portál lidovky.cz. Uvádza, že zatiaľ išlo len o testovaciu prevádzku, ale hneď dopadla neslávne: “Firma nasadila do terénu 50 kolobežiek. Nepríjemne ju však zaskočilo zistenie, že za prvý týždeň od spustenia služby sa začali záhadne strácať a na mape sa zobrazovalo už len 24 – 26 kolobežiek.”

Výsledok bol jasný – dlhoprstí ukradli spolu 25 e-kolobežiek. Zároveň sa však objavili úvahy, či dala firma dostatočne najavo, že ide o zdielané kolobežky. Zákazníci ich totiž mohli po jazde voľne odložiť v meste a niektorí zo zlodejov si mohli mylne myslieť, že ich tam niekto zabudol. Každopádne, ani to ich neospravedlňuje, že si prisvojili cudzí majetok

Polícia sa predviedla

Mint nebola nútená svoj biznis pre masovú krádež zavrieť. “Firme sa podarilo kolobežky vďaka polícii a integrovanému GPS lokátoru vypátrať. Vo väčšine prípadov sa našli aj páchatelia,” píšu české Lidovky. Dodáva, že niektorí z nich boli takí drzí, že kolobežky ukradli za bieleho dňa pred zrakom okoloidúcich. Päť zlodejov už sedí v cele predbežného zadržania.

Firma tak rozvíja svoj koncept ďalej. “Počet e-kolobežiek by sa mal postupne zvyšovať. Pri plnej kapacite ich má byť v Bratislave k dispozícii až 300 kusov,” píše portál. Približuje, že služba funguje cez mobilnú aplikáciu. Zákazník sa zaregistruje, pridá informácie o platobnej karte a potom už môže len na mape nájsť voľnú kolobežku, prísť k nej a nasnímať jej kód mobilom.

Bratislava s podobnými nepríjemnými skúsenosťami nie je sama: “S elektrokolo­bežkami má skúsenosť aj Praha. Už skoro rok môžu ľudia využívať e-kolobežky od spoločnosti Lime. V minulosti sa tiež stali terčom vandalizmu a skončili napríklad utopené vo Vltave,” dodávajú Lidovky.

Zdieľané kolobežky v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: MINT
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM