Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Začala sa bitka o ukrajinských pracovníkov

Poľskí zamestnávatelia sa boja, že im čoskoro bude chýbať až pol milióna pracovníkov na zaplnenie voľných pracovných miest. Momentálne to riešia Ukrajincami a Bielorusmi, ale za hranicami im narastá konkurencia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Začala sa bitka o ukrajinských pracovníkov
Zdroj: TASR

V Poľsku má riadne pracovné povolenie viac ako milión Ukrajincov a neoficiálne je ich tam takmer dvojnásobok. Poliaci si bez týchto ekonomických migrantov spoza hraníc už ani nevedia predstaviť, ako by fungovala ich ekonomika. Pracujú na mnohých miestach – od výroby, cez služby v reštauráciách, obchode, až po zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť, kde sú mimoriadne žiadaní. Lenže teraz sa situácia mení. Ukrajinský portál uawire.org píše, že Poliaci sa boja konkurencie aj zo Slovenska.

Veľký pohyb za prácou

“Poľskí zamestnávatelia sa boja, že keď ostatné západné krajiny otvárajú svoje pracovné trhy, veľká časť Ukrajincov pracujúcich na poľskom území sa môže rozhodnúť posunúť sa ešte ďalej a opustiť Poľsko. To spôsobí veľký výpadok na poľskom trhu práce,” uvádza uawire.org.

Znamenalo by to, že Poľsko už nebude prvotnou voľbou pre Ukrajincov, ktorí húfne odchádzajú za prácou zo svojej domoviny. Podľa portálu Ukrajinu od roku 2015 opustila takmer desatina domácej pracovnej sily a cieľovou destináciou bolo väčšinou Poľsko. “Teraz sa však viac ako polovica z nich môže rozhodnúť posunúť ďalej do Nemecka, Česka alebo Litvy,” píše uawire.org.

Nevyhnutnosť doviezť kvalifikovanú pracovnú silu zo zahraničia si uvedomilo aj Slovensko a práve nedávno schválilo aj potrebnú legislatívu, ktorá uľahčí zamestnávanie ekonomických migrantov z krajín mimo EÚ. Všíma si to aj ukrajinský portál: “Už dnes ukrajinských pracovníkov lákajú Česi, Maďari a Slováci, ktorí zlepšili domáce pracovné podmienky a ponúkajú im lepšie príležitosti.”

Hrozia problémy

“Toto bude veľký problém pre poľskú ekonomiku,” píše uawire.org. Odhaduje, že nedostatok pracovníkov v Poľsku môže do dvoch – troch mesiacov narásť na 165 tisíc až pol milióna ľudí. Cituje pritom slová šéfa poľskej personálnej agentúry Krzysztofa Inglota. Vzniknutá situácia môže negatívne ovplyvniť konkurencieschop­nosť poľských firiem.

Portál dodáva, že problémy môžu mimoriadne vážne zasiahnuť najmä stavebný sektor, kde ukrajinskí a bieloruskí pracovníci tvoria až štvrtinu pracovnej sily. Ak sa naplnia čierne scenáre, Poliaci sú pripravení hľadať náhradu v krajinách ako India, Nepál alebo Bangladéš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM