Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zatvárate vodu pri čistení zubov?

Aj keď sa to možno nezdá, naša spotreba pitnej vody z kohútika je dnes zhruba polovičná ako pred tridsiatimi rokmi. Nie je to však žiadny dôvod na spokojnosť, pretože tendencia je stúpajúca.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zatvárate vodu pri čistení zubov?
Zdroj: Dnes24.sk

Ľuďom v Česku i na Slovensku sa darí čoraz viac, platy rastú a životná úroveň stúpa. S tým paralelne narastá aj naša spotreba vody. Ľudia sa až tak veľmi nezamýšľajú nad tým, koľko nenahraditeľnej tekutiny nechajú pretiecť cez svoje domáce kohútiky. Odborníci však varujú, že z hľadiska klimatickej zmeny a možných budúcich období sucha to môže byť veľmi nebezpečný zvyk.

Spotreba vody včera a dnes

Za bývalého režimu bola situácia úplne iná ako dnes. “V osemdesiatych rokoch si vodohospodári trhali vlasy na hlave. Veľké sídliská v mestách vyciciavali vodovody a neexistovali žiadne merače. Ľudia sa tak niekde kúpali v plnej vani vody aj dvakrát denne,” opisuje staré časy český portál metro.cz.

Situácia v bývalom Československu sa vraj zmenila až po tom, ako sa do domácností zaviedli vodomery na studenú a teplú vodu. Potom si už ľudia nedovolili tak veľmi plytvať a spotreba vody začala prudko klesať.

“Na minimálne hodnoty sa spotreba vody v domácnostiach dostala pred šiestimi rokmi. Vtedy napočítali na vodomeri na jednu osobu zhruba 87 litrov denne… stále je to však iba polovica toho, čo Čech i Slovák nechal pretiecť cez domáce kohútiky pred tridsiatimi rokmi,” dodáva portál.

Keď sa nám darí

Lenže obom národom sa v poslednom čase mimoriadne ekonomicky darí a tak sa plytvanie vodou začalo vracať. Portál metro.cz upozorňuje, že je to obzvlášť alarmujúce, keďže krajinu trápia už niekoľko rokov extrémne suchá. Uvádza údaje za Českú republiku, ktoré sú však s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi podobné aj na Slovensku:

“Každý desiaty Čech sa o vodu nijako obzvlášť nezaujíma. V roku 2018 spotrebovala každá domácnosť zhruba o dva litre vody viac ako pred piatimi rokmi… Viac ako 40% ľudí necháva pri čistení zubov pustenú vodu, ktorá len tak odteká do umývadla a takmer polovica domácností spúšťa umývačku riadu aj vtedy, ak je naplnená len na polovicu,” uvádza metro.cz.

Na záver však pridáva aj trochu pochvaly. Napriek našej stúpajúcej spotrebe je to stále nič v porovnaní s inými národmi. Napríklad Američan potrebuje denne až tristo litrov pitnej vody a dvojnásobnú spotrebu ako Česi majú aj Taliani.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM