Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zbláznili sa? Jedlo je vraj iba strata času

Stravovanie niektorých mladých úspešných mužov pripomína sci-fi. Vypijú dva špeciálne pollitrové nápoje denne a inak už nemusia nič jesť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zbláznili sa? Jedlo je vraj iba strata času
Zdroj: TASR

Jedlo je pre normálneho človeka potešením. Ak veľa pracuje, obed predstavuje aspoň 30 minút odreagovania a príležitosti porozprávať sa s kolegami. Mnoho psychológov vyslovene odporúča zdvihnúť sa aspoň raz za deň od svojho pracovného stola a ísť sa kultúrne naobedovať. Je to dôležité pre psychohygienu aj celkové zdravie. O to je šokujúcejšie, že vo svete mladých a úspešných mužov najmä v oblasti technológií a financií, sa čoraz viac presadzuje trend tekutého jedla v pohári, ktoré slúži len na dotankovanie energie.

Strata času

Prestížny britský denník Financial Times píše o trende tekutých náhrad jedla. „Zo všetkých predstáv o našej budúcnosti, či už sú to lietajúce autá, alebo humanoidné roboty, je táto určite najsmiešnejšia – jedlo sa stane zbytočným, pretože ho nahradia tabletky.“ Denník však zároveň dodáva, že aj keď sa to zdá neuveriteľné, táto absurdná predstava sa už začína realizovať.

Na trhu existuje už takmer sto rôznych značiek špeciálneho jedla vo forme prášku alebo už zarobenej tekutej kaše, ktorú človek len vypije a je zasýtený. „Všetky sú porovnané a hodnotené na slovenskej webstránke Blendrunner,“ píše Financial Times. Slovensko tieto sci-fi obedy zatiaľ nevyrába, len sumarizuje. Hlavnými výrobcami sú krajiny ako USA, Holandsko, Poľsko a Veľká Británia.

Nie je žiadnym prekvapením, že stravníci tekutého obeda sú najmä úspešní muži od 24 do 35 rokov, ktorí tvrdo pracujú v moderných technologických, či finančných odvetviach. Článok cituje slová jedného z nich, že klasický obed je len strata času. Radšej do seba hodí dva špeciálne nápoje britskej značky Huel denne a hotovo.

Zdravšia alternatíva?

Uponáhľaný manažér vysvetľuje, že ak by nepil tekuté obedy, jeho jedlo by aj tak nebolo žiadnym zážitkom. „Aj tak by som si kúpil len sendvič zo supermarketu, čipsy, kolu a čokoládovú tyčinku, čo nie je práve zdravá alternatíva.“ Dodáva, že Huel nápoj sa príjemne pije, chutí ako sušienky a zasýti ho až do večera. Ešte k tomu je vraj aj lacnejší, keďže za jednu porciu zaplatí len jednu libru.

Financial Times prezrádza aj zloženie tohto sci-fi jedla. „Okrem iného je to najmä mix vegánskych proteínov z hnedej ryže a hrášku. Nutrične by tak človeku malo nahradiť 50 až 80 percent denného príjmu potravy.“ Značke Huel sa darí. Za dva roky predala už päť miliónov jedál v 55 krajinách.

Autor článku sa odhodlal vyskúšať sci-fi stravu na vlastnom jazyku. „Môj obed pozostával zo 600 mililitrového nápoja s príchuťou ananásu a kokosu. Bolo to príjemné a celkom uspokojivé. Zasýtilo ma to až do večera.“ Napriek tomu však dodáva, že by bolo veľmi smutné, ak by zdraví ľudia urobili z jedla len nevyhnutné dopĺňanie kalórií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM