Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zbohom plastové taniere, príbory, slamky…

O dva roky si už nekúpite kávu do plastového pohárika a chladený nápoj budete musieť vypiť bez slamky. Slovensko sa stáva šampiónom v boji proti jednorazovým plastovým výrobkom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zbohom plastové taniere, príbory, slamky…
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Portál Plastics News Europe si pochvalne všíma nový legislatívny návrh z dielne slovenského ministerstva životného prostredia, ktorý do januára 2021 definitívne zakáže používanie deviatich drobných plastových výrobkov na jedno použitie. Bude to skutočná (anti)plastová revolúcia a Slovensko tak splní tento ekologický cieľ ešte skôr, ako to vyžaduje európska legislatíva.

Budeme premianti

Slovensko nedosahuje najlepšie čísla v oblasti triedenia a recyklácie odpadu v rámci EÚ. Veľký podiel smetí sa stále len skládkuje alebo spaľuje, čo je v rozpore s myšlienkami ochrany životného prostredia. Preto je aktuálna snaha ministerstva životného prostredia vnímaná pozitívne aj v zahraničí.

“Minister životného prostredia László Sólymos uznáva nízke hodnotenia Slovenska v oblasti odpadového manažmentu a je presvedčený, že jeho krajina už nesmie byť len v pozícii toho, kto stále zaostáva v boji proti odpadu, najmä v oblasti plastov,” píše Plastics News Europe.

Portál dodáva, že Slovensko sa skutočne poponáhľalo s napĺňaním najnovšej európskej “zelenej výzvy” v oblasti znižovania odpadu z jednorázových plastových výrobkov, ktoré prispievajú k znečisťovaniu svetových oceánov.

Deväť hriešnikov na zozname

Výsledkom ministerskej snahy je legislatívny zámer zakázať do januára 2021 deväť plastových výrobkov, ako sú jednorazové príbory, poháre, taniere, tyčinky do uší, slamky, či paličky na miešanie kávy.

Sú to síce malé predmety, ale človek ich použije niekedy len na pár sekúnd a potom nenávratne končia v odpade. Ak si k tomu pripočítame, že ročne sa na Slovensko privezie až 14-tisíc ton takýchto plastových drobností, je to obrovská kopa zbytočného odpadu.

V tomto duchu sa na Slovensku pripravuje aj spoplatnenie všetkých druhov plastových tašiek a zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Týmito opatreniami sa zároveň otvárajú možnosti pre slovenských podnikateľov v oblasti vývoja a výroby ekologických alternatív plastových produktov a obalov. Legislatíva o zákaze deviatich plastových výrobkov čoskoro vstúpi do medzirezortného pripomienkového konania.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM