Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zdvihne Samsung kotvy?

Možný odchod juhokórejskej fabriky z Galanty a Voderadov upútal aj zahraničné médiá. Samsung to popiera, ale rád by zamestnal viac lacných cudzincov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zdvihne Samsung kotvy?
Zdroj: TASR

Slovensko už prestáva byť len eldorádom zahraničných spoločností, ktoré hľadajú lacnú pracovnú silu. Aj nedávny úspešný štrajk vo Volkswagene potvrdil, že slovenskí zamestnanci už nie sú ochotní pracovať za smiešny zlomok toho, čo dostávajú pracovníci v zahraničí. Portál Sammobile.com informuje, že Samsung by mohol byť prvou fabrikou, ktorá pre tento trend zvažuje odchod zo Slovenska.

Nie sú ľudia…

Úvahy o odchode juhokórejského výrobcu elektroniky už prinieslo niekoľko slovenských médií a prevzali ju aj zahraničné portály. Sammobile.com špekuluje, či by to nemohol byť začiatok odlivu firiem zo Slovenska: „Samsung môže byť prvou veľkou spoločnosťou, ktorá opustí Slovensko pre nepriaznivú situáciu na trhu práce,“ píše portál.

Dodáva, že zamestnávatelia už dlhší čas čelia problémom zohnať kvalitných ľudí do svojich prevádzok a práve tento nedostatok prinútil Samsung zvažovať uzavretie fabriky na Slovensku a presunutie výroby inam. Má to však byť iba jedna z možností, ako chce juhokórejský výrobca riešiť svoje ťažkosti.

Cudzinci vítaní

„Samsung tiež údajne rokuje so slovenskou vládou o možnosti zjednodušenia procesov súvisiacich s náborom cudzincov. To by mu uľahčilo ďalšie podnikanie v krajine,“ píše portál. Preto je vraj otázne, či špekulácie o jeho úplnom odchode zo Slovenska sú myslené vážne, alebo ide skôr o snahu pritlačiť na vládu, aby mu vyšla v ústrety.

Samsung už dnes zamestnáva cudzincov vo svojich závodoch a to začína spôsobovať napätie. V novembri protestovali v jeho fabrike v Seredi slovenskí robotníci. Sťažovali sa, že ich utláčajú ich srbskí kolegovia. Vedenie spoločnosti sa bránilo, že pre nedostatok pracovných síl v regióne sú nútení obsadzovať miesta aj týmto spôsobom.

„Samsung poprel informácie o svojom odchode zo Slovenska, ale nevylúčil možnosť určitého zníženia výroby, alebo presunu jej časti do zahraničia,“ uvádza Sammobile.com. Spoločnosť vyrába v Seredi a vo Voderadoch LCD monitory, televízory, domáce kiná, tlačiarne a inú spotrebnú elektroniku, pričom zamestnáva dve tisíc ľudí.

Portál dodáva, že zlepšovanie podmienok pre slovenských zamestnancov sa nepáči ani ďalším zahraničným zamestnávateľom. „Aj niektoré nemecké spoločnosti sa začali vyhrážať zavretím svojich prevádzok z dôvodu zvýšenia príplatkov za nadčasy a prácu počas sviatkov,“ dodáva Sammobile.com.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM