Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zelená revolúcia Zuzany Čaputovej

Novozvolená slovenská prezidentka sa nikdy netajila tým, že téma životného prostredia je pre ňu mimoriadne dôležitá. Teraz prezrádza, že chce nielen chrániť prírodu, ale ísť ešte ďalej.

Zdroj: Dnes24.sk

Zuzana Čaputová určite nevyhrala prezidentské voľby pre svoj program ochrany životného prostredia. Je dosť možné, že väčšina jej voličov o tejto jej agende ani nevie. Mnohé zahraničné médiá si to však všímajú a prezývajú ju aj slovenská Erin Brockovich.

Je to meno filmovej ženskej hrdinky, ktorá ako radová právnička dokázala vo veľkom ekologickom spore poraziť mocnú korporáciu. Portál Climate Home News prezentuje Zuzanu Čaputovú ako novú bojovníčku za zelenú ekonomiku.

Zelená revolúcia

Portál pripomína, že Slovensko má ekonomiku do značnej miery založenú na ťažkom priemysle. To by sa mohlo začať meniť. “Prvá slovenská prezidentka spochybní dlhodobé priemyselné záujmy a dotovanie ťažby uhlia v krajine,” píše Climate Home News. Zdôrazňuje pritom, že Zuzana Čaputová má dosť skúseností, o ktoré sa v tomto boji môže oprieť. V minulosti už úspešne zbavila svoje rodné mesto Pezinok hrozby toxickej skládky.

Climate Home News oslovil aj šéfa Čaputovej volebnej kampane Martina Burgra, ktorý tieto zelené ambície potvrdil: “Cieľ je jasný – globálne otepľovanie nesmie prekročiť 1,5 stupňa ročne. Na jeho splnenie však nestačí zmeniť len ekonomiku, ale celú spoločnosť.

Nový priemysel

Podľa Martina Burgra sa chce nová prezidentka chopiť príležitostí, ktoré ponúka vývoj nízkouhlíkových technológií a ekologických inovácií, aby ich premenila na nové udržateľné pracovné miesta. Nejde teda len o ochranu klímy, ale o celkovú zelenú premenu ekonomiky.

Portál priznáva, že uskutočniť túto víziu nebude ľahké, keďže Slovensko má jednu z energeticky najnáročnejších ekonomík v Európe. “Slovenská vláda uprednostňuje pred znižovaním emisií svoj automobilový, oceliarsky a chemický priemysel,” píše Climate Home News.

Čaputovej ambície povzbudzujú ekologických aktivistov aj v okolitých krajinách. Portál cituje maďarského analytika Ada Ámona, podľa ktorého sú slovenské prezidentské voľby nádejou pre celý región V4. “Je veľmi zaujímavé vidieť, ako sa žena s liberálnym pozadím Erin Brockovitch dostáva do hry.”

Víťazkou prezidentských volieb sa stala Zuzana Čaputová
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM