Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zeman ide do Tatier. Česi opäť perlia

Znovuzvolený český prezident o pár dní vyrazí na svoju prvú zahraničnú cestu na Štrbské pleso, kde sa stretne so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom i premiérom Petrom Pellegrinim.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zeman ide do Tatier. Česi opäť perlia
Zdroj: TASR

Dobré tradície je dobré udržiavať a tak Miloš Zeman po svojom znovuzvolení do funkcie českej hlavy štátu smeruje opäť na Slovensko. Je to dôkaz, že vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi sú stále nadštandardné a vzájomne sa považujú za najbližších partnerov na medzinárodnej scéne. Význam stretnutia Zemana a Kisku ešte umocňuje fakt, že tento rok si pripomíname 100. výročie vzniku Československa. Oslavy tohto okrúhleho jubilea budú tiež jednou z tém spoločného rokovania hláv štátov. Niektorí českí čitatelia však opäť nešetria urážkami na adresu svojho prezidenta.

Len na otočku

Český portál lidovky.cz informuje, že na spoločnom stretnutí sa prezident Kiska dohodol so svojim českým kolegom Milošom Zemanom ešte minulý rok, keď sa pán Pražského hradu tesne pred koncom svojho mandátu prišiel symbolicky rozlúčiť na Slovensko. Dohoda znela, že ak Zeman obháji titul prezidenta, stretnú sa opäť vo Vysokých Tatrách. “Zeman na Slovensko odletí v stredu, s Kiskom a Pellegrinim sa stretne vo štvrtok 5. apríla a späť do Českej republiky sa vráti v piatok popoludní,” píšu Lidovky.

Tém na rozhovory budú mať nepochybne dosť. Veď obe krajiny prechádzajú momentálne veľmi turbulentným politickým obdobím: “Hovoriť by mali o slovenskej vládnej kríze spojenej s protestami verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka. Z čela vlády musel odísť Robert Fico, ku ktorému mal Zeman blízko. Český prezident by naopak mohol Kisku informovať o zostavovaní vlády v Prahe.”

V príjemnom prostredí Štrbského plesa sa bude hovoriť aj o blížiacich sa oslavách 100. výročia vzniku Československa. Hlavy oboch štátov prediskutujú viaceré spoločné akcie, ktoré sa pri tejto príležitosti uskutočnia. “Tento rok by mal Zeman navštíviť aj ďalšie susedné krajiny ako Poľsko, Nemecko a Rakúsko, ako aj čestného suseda Maďarsko,” dodáva portál.

Mnohí Česi nadšení nie sú

Miloš Zeman je politik, ktorý výrazne rozdeľuje českú spoločnosť. V prezidentských voľbách zvíťazil, takže je nepochybné, že ho podporuje veľká časť českej verejnosti. V komentároch pod článkom sa však ozýva najmä tá druhá časť kritikov a nešetrí ani vulgárnosťami: “A bude sa aj vracať?” ironicky sa spýtal jeden z čitateľov. “Nikto nevie, ale určite bude vracať,” reagoval na neho ďalší komentár a narážal pritom na Zemanovu náklonnosť k alkoholu.

“Pán prezident Kiska, ospravedlňujeme sa vám za to hov.do, čo k vám príde robiť hanbu, ale my za neho nemôžeme. My, slušní českí občania a priaznivci EÚ, sme to nevolili,” reaguje ďalší z čitateľov. “Teraz by som pokojne uvítal obnovenie Československa. S pánom Kiskom ako prezidentom federácie. Ruský šváb by išiel do pekla, kam patrí… Súhlas. Slováci nám dávajú lekcie dobrého správania a dnes im môžeme závidieť euro aj prezidenta.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM