MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zima bude patriť tomuto športu! Máme super podmienky

Pandémia koronavírusu zrejme obmedzí možnosti klasického lyžovania v zimných strediskách. O to viac by mohlo byť atraktívne skialpovanie alebo bežkovanie, kde žiadne davy ľudí nehrozia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zima bude patriť tomuto športu! Máme super podmienky
Zdroj: ŽSK

Francúzsky portál Le Figaro prináša rozhovor s legendou skialpinizmu Kilianom Jornetom, ktorý je španielskym šampiónom v tejto zimnej disciplíne. Vysvetľuje výhody bežkovania a pridáva rady, kde v Európe sú najlepšie podmienky. Medzi odporúčané krajiny zaradil aj Slovensko.

Bez čakania v rade

Viaceré európske štáty už zvažujú, že tento rok zimné strediská lyžiarov neprivítajú. A ak sa predsa len otvoria, tak len s obmedzeniami, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu na preplnených svahoch a lanovkách.

Mnoho milovníkov zimných športov tak môže nájsť útočisko v bežkovaní alebo skialpinizme, ktoré sa pri dobrých snehových podmienkach dajú robiť bez ohľadu na zimné strediská.

„Skialpovanie je top aktivita tejto zimnej sezóny,“ píše Le Figaro.

Približuje, že tento šport je synonymom veľkých priestranstiev, súžitia s prírodou a slobody. „Skialpovať začína čoraz viac lyžiarov, ktorí túžia uniknúť davom na zjazdovkách a vlekoch.“

Slovensko je fantastické!

Kde sú podľa legendárneho bežkára Kiliana Jorneta ideálne skialpinistické trasy? Samozrejme, najlepšie podmienky nájdete v rozsiahlych alpských a pyrenejských masívoch vo Francúzsku, Taliansku, Rakúsku a Švajčiarsku. Ale dá sa ísť aj ďalej na východ.

„Fantastické podmienky na tento šport nájdete aj v Škandinávii a vo východoeurópskych krajinách ako je Poľsko, Slovinsko a Slovensko,“ uvádza K. Jornet pre Le Figaro.

Španielsky šampión pridáva aj niekoľko rád pre začiatočníkov, ktorí by túto zimu chceli vymeniť klasické zjazdové lyže za bežkárske alebo skialpové.

V prvom rade si treba vybrať vhodné trasy, najlepšie také, ktoré už sú upravené. Začiatočník by mal vyraziť na lyže v sprievode inštruktora, ktorý mu vysvetlí techniku a naučí ho vnímať horské podmienky.

A napokon je dôležité vyraziť len s ľahkým batohom na chrbte, aby sa človek príliš nevyčerpal a nezostal bezradne sedieť v snehu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM