Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zľutovanie! Aj had je len živý tvor

Španielski policajti riešili na obľúbenom turistickom pobreží Costa del Sol kurióznu udalosť. Muž so slovenským pasom tam ponúkal ľuďom skutočne exotickú atrakciu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Zľutovanie! Aj had je len živý tvor
Zdroj: YouTube.com

Pláže preplnené dovolenkármi sú v zahraničí často plné rôznych obchodníkov. Prechádzajú sa po piesku a ponúkajú najrozličnejší tovar na svete – od chladených nápojov, cez ovocie, zmrzlinu, až po slnečné okuliare, šatky a africké sošky. Nemenovaný Slovák sa však pokúsil zarábať vďaka obrovskému hadovi, ktorého nosil so sebou v športovej taške. O téme píše španielsky portál The Olive Press.

Obchod s chráneným zvieraťom

“Muž zo Slovenska (35) ponúkal turistom na pláži La Malagueta v Malage možnosť odfotiť sa s veľhadom kráľovským za päť eur,” píše The Olive Press. Sprevádzal ho kamarát, ktorý niesol tabuľku s ich stručnou biznisovou ponukou. Ak sa chceli s hadom odfotiť dvaja záujemcovia, cena stúpla na osem eur.

“Títo dvaja zjavne netušili, že ich aktivita je ilegálna,” uvádza španielsky portál. Veľhad kráľovský je totiž prísne chránený na základe Konvencie o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES). Španielski policajti preto oboch mužov okamžite zadržali a plaza umiestnili do starostlivosti odborníkov.

Nechal mu dieru na dýchanie…

“Slovák vyhlásil, že hada kúpil pred siedmimi rokmi vo Veľkej Británii a nedávno ho vraj priviezol do Španielska. Nemal však o kúpe žiadne dokumenty,” informuje The Olive Press. Zjavne nešlo o žiadneho chovateľa, ktorý by mal vzťah k plazom. Vzácneho hada totiž prenášal len tak v športovej taške, akoby to bola neživá vec. Polícia uvádza, že mu urobil aspoň dieru na dýchanie, cez ktorú však mohol ľahko utiecť.

Veľhad kráľovský pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Pre ľudí nie je bezprostredne nebezpečný, keďže nie je jedovatý. Svoje obete zabíja tak, že sa okolo nich pevne ovinie a udusí ich. Živí sa najmä hlodavcami, zajacmi a vtákmi. Je pomerne pokojný a preto je obľúbeným plazom pre domácich chovateľov. V zajatí dorastá až do dĺžky troch metrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM