Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Znásilnenej sa zastal minister vnútra

V talianskom utečeneckom centre v Ríme sa pred pár dňami stal otrasný prípad sexuálneho násilia na slovenskej žene, ktorý vyvolal v krajine veľké vášne a rozprúdil politickú debatu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Znásilnenej sa zastal minister vnútra
Zdroj: TASR

Je to závažný zločin, o ktorom však zatiaľ vieme len málo informácií. Obeťou znásilnenia v utečeneckom tábore Baobab Experience v Ríme sa stala nemenovaná Slovenka (38). Incident sa mal odohrať pred pár dňami. Talianske médiá ešte nedávno špekulovali, že páchateľom by mohol byť aj bezdomovec, ktorý sa pohyboval v blízkosti železničnej stanice, kde sa tábor nachádza. Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini však už má v prípade jasno.

Už sedí

Téme sa venujú nielen talianske a slovenské médiá, ale zaujala aj českých novinárov. Portál idnes.cz informuje, že talianska polícia zadržala Tunisana, ktorého podozrieva zo znásilnenia Slovenky. Muž momentálne sedí vo väzbe.

“Žena na polícii vypovedala, že ju zbili, znásilnili a zadržiavali v jednom zo stanov v utečeneckom tábore Baobab Experience v Ríme… obvineného 20-ročného Tunisana už bezpečnostné zložky poznali z minulosti. V talianskej metropole mal zákaz pobytu a teraz sedí vo väzení Regina Coeli,” píše idnes.cz.

Využil príležitosť

Témy sa okamžite chytil minister vnútra a radikálny politik Matteo Salvini. Ten v krajine od nástupu k moci presadzuje tvrdý protiimigračný kurz. Jeho vláda zatvorila prístavy a odmieta prijímať lode s ďalšími zachránenými utečencami. V prípade obvineného Tunisana sa však dá pýtať, či nezlyhali aj samotné bezpečnostné zložky, ktoré má Salvini pod kontrolou.

Ak mal totiž násilník zákaz pobytu v Taliansku, je otázka, prečo ho úrady nevyhostili a mohol sa voľne potulovať po krajine. Taliansky minister vnútra teraz dáva najavo, že ak Tunisanovi dokážu vinu, nemal by pre neho zľutovanie. “Vicepremiér by násilníkov chemicky vykastroval, pričom kritizoval “antirasistov z povolania,” feministky a aktivistov, ktorí utečencom pomáhajú,” píše idnes.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM