Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zneuctili sochu - je to hyenizmus

Vandali odrezali ruky trojmetrovej soche ženy, ktorá už celé desaťročia stojí na vrchu Javorina. Keďže materiálom je bronz, ponúka sa úvaha, že niekto chcel takto zarobiť. Môže to však byť aj inak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Zneuctili sochu - je to hyenizmus
4
Galéria
Zdroj: TASR

Skutočne barbarský čin voči umeleckému dielu, histórii i cíteniu miestnych ľudí zaujal aj české médiá. A to napriek tomu, že poškodenia pamätníkov nie sú na Slovensku až takou raritou. Stačí si spomenúť na nedávne obliatie busty Vasiľa Biľaka červenou farbou v obci Krajná Bystrá. Tam sa však k činu priznali aktivisti, ktorí takto chceli dať najavo svoj protest proti komunistickému lídrovi. Čo však viedlo vandalov k poškodeniu súsošia na Javorine zostáva záhadou.

Zisk alebo zlý úmysel?

Poškodené bronzové súsošie na vrchu Javorina tvorí trojmetrová žena so vztýčenými rukami, ktorá symbolicky bráni matky s deťmi stojace za ňou. “Ide o pamätník, ktorý pripomína boje za druhej svetovej vojny, do ktorých sa v tejto oblasti zapojil 1. Československý armádny zbor,” vysvetľuje český idnes.cz.

V piatok popoludní niekto obrovskej soche odrezal ruky. Portál už v titulku k článku píše, že zlodej odniesol svoj úlovok do zberu. Podľa starostu neďalekej obce Stráňavy Jozefa Papána to však vôbec nie je isté. Predpokladá, že páchateľom skôr išlo o obyčajné zneuctenie umeleckého diela. V opačnom prípade by si z neho mohol odrezať aj oveľa viac.

Pre miestnych ľudí je to veľmi citlivá téma. Starosta Papán sa priznal, že keď to uvidel, bolo mu do plaču. Poškodenie sochy označil za hyenizmus najhrubšieho zrna. Javorinu zdobí už štyridsať rokov a je cieľom mnohých vychádzok. “Odhalili ho v roku 1961 na hore Polom a v 80. rokoch ho premiestnili na aktuálne miesto kvôli ťažbe vápenca,” vysvetľuje idnes.cz.

Dielo akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej sa už v minulosti stalo terčom zlodejov. V roku 2010 sa ho niekto neúspešne pokúsil ukradnúť, hoci váži viac ako tonu. Našťastie to bolo v zimnom období a zlodejom sa technicky náročná operácia v snehu nepodarila. Po terajšom ataku sa objavili úvahy, že súsošie premiestnia do dediny, kde by bolo pod väčším dohľadom.

Foto: ilustračné

Socha na Javorine
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM